Het is bewezen dat kleintjes in het donker beter slapen dan in het licht. Om een babykamer overdag donker te maken, zijn er verschillende trucjes. Lees verder welke.
Waarom baby’s beter slapen in donkere kamers
Wij mensen maken het slaaphormoon melatonine aan om beter te slapen. Dit hormoon bereikt zijn piek in de avond waardoor we allen zo goed kunnen slapen. Te veel licht breekt dit hormoon af, waardoor we juist moeilijker in slaap vallen.
Hetzelfde geldt voor baby’s. Wanneer baby’s in een donkere kamer komen overdag, zal een klein beetje melatonine aangemaakt worden waardoor het in slaap vallen net wat makkelijker gaat.
Een andere reden waarom baby’s beter slapen in donkere kamers, is dat ze minder afgeleid kunnen worden. Veel baby’s zijn nieuwsgierig en kijken het liefst de heletijd om zich heen. Op het moment dat de kamer wat verduisterd is, valt er niet meer zoveel te zien en kan de baby sneller in slaap vallen.
Hele jonge baby’s weten dag en nacht nog niet van elkaar te onderscheiden. Daarom is het wel aan te raden om de baby kamer niet volledig te verduisteren tijdens dutjes overdag, maar deels. In de nacht wil je de slaapkamer dan wel volledig verduisteren zodat je je baby kunt helpen dag en nacht van elkaar te onderscheiden.
Hoe maak je een babykamer overdag donker voor dutjes?
Er zijn verschillende manieren om een babykamer overdag donker te maken. Eén van de meest efficiënte manieren is door gebruik te maken van black-out gordijnen of rolluiken. Deze black-out raambekleding hebben een extra laagje stof die geen licht doorlaten. Ze kunnen het licht volledig blokkeren en zorgen ervoor dat de kamer donker blijft, ook tijdens de dag. Je kunt ook kiezen voor verduisterende raamfolie, die je op het raam plakt en die het licht op een effectieve manier blokkeert.
Tip: Ben jij al op de hoogte van de nieuwste trend; de wave plooi gordijn?
Hoe maak je een kinderkamer overdag donker op vakantie?
Veel ouders lopen tegen het probleem aan dat op hun vakantiebestemming de slaapkamer van hun kindje niet donker genoeg is. Kinderen kijken om zich heen en kunnen hierdoor niet makkelijk in slaap vallen. Ze raken overprikkeld of oververmoeid, waardoor ze uiteindelijk nog moeilijker in slaap vallen. Bovendien zijn de kindjes gewend dat hun slaapkamer thuis wel donker is. Het is daarom moeilijk voor ze om te slapen in het licht.
Er zijn verschillende trucjes om als ouder de slaapkamer van de kleine donker te maken. Deze variëren van doe-het-zelf oplossingen tot de ideale must-haves die jij niet meer kunt missen in je arsenaal voor het perfect dutje.
Verduisteringssheet of -doek met zuignappen
Campingbed met veduisterende klamboe
Ramen afplakken met vuilniszakken of aluminiumfolie
Andere slaaphulpmiddelen voor betere dutjes
Behalve een donkere kamer zijn er ook andere hulpmiddelen die je kunt inzetten zodat je baby beter slaapt. Denk hierbij aan het volgende:
- Inbakeren voor baby’s die nog niet kunnen omrollen. Ben je geen held met inbakeren, dan kan je ook hiervoor speciale inbakerdoeken kopen die je helpen.
- Maak gebruik van white noise. Baby’s slapen beter met ruis op de achtergrond. Dit kun je bereiken met een app op je telefoon, of met een speciale white noise machine.
- Maak gebruik van een vaste routine voor het slapen gaan en voor de dutjes. Denk bijvoorbeeld aan voeden/verschonen/liedje zingen/inbakeren.
- Maak gebruik van de wakkertijden van je baby. Een baby die te lang wakker is voor zijn leeftijd zal overprikkeld raken en daardoor sneller slapen. Anderzijds zal een baby die onder vermoeid is ook niet willen slapen of heel snel weer wakker worden. Een goede app die je hiermee kan helpen is Huckleberry (iPhone, Android)
- Heeft je baby toch echt moeite met slapen, dan zul je misschien ook zelf wat input moeten leveren door te wiegen in bijvoorbeeld een schommelstoel of door ‘shhh’ geluiden te maken. Nadat je baby in slaap gevallen is kun je die dan neerleggen op zijn slaapplek.
Waarschuwing: Leg een baby die nog niet zelf kan omrollen altijd op de rug neer om te slapen. De kans op wiegendood is het hoogst voor baby’s tussen de 2 en 4 maanden. Volg altijd de richtlijnen ter preventie van de wiegendood.