Heb jij ook zo’n last van een buitendeur of een poortdeur die bij de meest geringe windvlaag al openvliegt? En misschien wel tegen iets aanvliegt? Een deurstopper voor buiten nemen is dan de beste oplossing. Er zijn echter vele soorten op de markt. Ben jij benieuwd welke deurstopper voor buiten geschikt is voor jou? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Deurstopper buiten monteren
Een deurstopper voor buiten kun je, afhankelijk van de plaats van de deur en het soort deurstopper monteren aan bijvoorbeeld een schutting of een muur waar hij tegenaan vliegt of in de grond (eventueel in een tegel).
Het monteren van een deurstopper voor buiten betreft in de meeste gevallen een klus die je met standaard gereedschap zelf kunt uitvoeren. Vaak gaat het namelijk om het boren van enkele gaten met een boormachine. Indien je toch zeker wilt dat het goed gebeurt, kun je uiteraard een klusjesman om hulp vragen.
Voordelen van een deurstopper voor buiten
De voordelen van een deurstopper in de tuin spreken natuurlijk voor zich, maar hier alsnog een lijstje:
- Voorkom dichtslaande en klapperende tuindeuren of poorten.
- Je hoeft bij een deurstopper voor buiten niks binnenshuis te monteren waardoor er vanuit je woonruimte niks zichtbaar is.
- Vaak zitten er stootbuffers op deurstoppers waardoor bij een harde windvlaag de klap opgevangen wordt. Hierdoor voorkom je schade aan je deuren en poorten, maar bijvoorbeeld ook aan je muren.
- Er zijn deurvastzetters te verkrijgen waarmee je de deur flexibel kan positioneren op de door jouw gewenste stand.
Soorten deurstoppers voor buiten
Om te beginnen is het van belang om te vermelden dat niet elke deurstopper voor binnen ook geschikt is voor buiten. Deurstoppers voor buiten zijn er namelijk voor gemaakt dat ze bestand zijn tegen regen en kou. Vaak zijn ze daarom gemaakt van roestvrijstaal (RVS) of kunststof of rubber.
Tip: Vermijd deurstoppers van verzinkt staal. Dit soort staal kan op den duur gaan roesten. Kies daarom voor RVS of aluminium.
Daarnaast is goed om te vermelden dat er verschil is in deurstoppers waarmee je de deur vast kunt zetten op één plek, de deurvastzetters, en deurstoppers die ervoor zorgen dat de deur slechts tot een bepaald punt opengaan, ook wel deurvangers of deuropvangers genoemd.
De beste deurstoppers voor buiten
Deurvastzetters
Deurvastzetters zijn vaak met de voet te bedienen deurstoppers. Met deurvastzetters kun je zelf bepalen hoe ver de deur open staat. Het is echter wel de minst sterke variant van de deurvangers en zal daarom bij extra zware deuren vermeden moeten worden.
Een variant deurvastzetter die wel sterk is, betreft de bekende deuropvangbeugel/deurvastzetbeugel. Deze bestaat uit een soort driehoek die je monteert aan de wand achter de deur (waar hij tegenaan komt als hij openslaat) met een windhaak. De haak maak je vast aan de deur en maak je vast aan de wand waar het driehoek op gemonteerd is. Op deze manier blijft de deur vaststaan op dat punt en slaat hij niet open. Deze manier van deuren vastzetten is een welbekende en zeer betrouwbare. We zien daarom ook dat deze veel wordt gebruikt voor buitendeuren.
Deurvanger/deuropvanger
De deurvanger zorgt er eigenlijk voor dat de deur ‘opgevangen’ wordt op een bepaalde stand. Het grootste verschil met een deurvastzetter is eigenlijk dat hier geen eigen handelingen voor noodzakelijk zijn en dat de deur bij een bepaalde stand zelf eigenlijk vast komt te staan, terwijl je bij deurvastzetters vaak een voet moet gebruiken.
De stand waarop de deur vast komt te staan, bepaal je bij de montage van dit type deurvanger. Daarnaast zijn er bij dit type veel verschillende soorten beschikbaar. De meest voorkomende zijn die met een haak of stoppers die op magneten werken.
Alternatieve goedkope deurstoppers
Een goedkope optie voor het tegenhouden van een deur betreffen de simpele deurvangers die we vooral kennen voor binnenshuis. Dit betreffen bijvoorbeeld de klem/wig (die onder de deur wordt geklemd wanneer de deur openslaat) en de deurbuffer (een soort gewichtje die je tegen de deur aan zet wanneer hij opengeslagen is, zodat hij niet kan dicht kan). Opgemerkt dient te worden dat de deur in deze gevallen niet ‘vast’ komt te staan, maar enkel het verder open of dichtgaan van de deur belemmeren.
Aangezien buitendeuren vaak zwaarder zijn dan binnendeuren, zullen deze soort deurstoppers echter niet altijd de deur goed kunnen tegenhouden, ook gezien er soms sterke wind kan zijn. Zo kan een deur soms de klem/wig meenemen en verder opengaan of kan de wind het gewicht van de deurbuffer omver duwen. Deze deurstoppers zijn dus een goedkoop alternatief die een goede tijdelijke oplossing kunnen zijn om schade aan je deur of muur te voorkomen. Als permanente oplossing raden wij echter een deurvanger of deurvastzetter aan.