Je bekijkt nu Ikea Hemnes ladekast als commode voor je baby

Ikea Hemnes ladekast als commode voor je baby

Een kleintje op komst en op zoek naar een geschikt meubel voor het verschonen van je baby? Dan is de Ikea Hemnes ladekast als commode een echte aanrader. Met de vele laden kun je hier namelijk eindeloos rompertjes en luiers in kwijt. De ladekast kan bovendien ook na de baby-tijd nog mee. Heb je liever een groter verschoonvlak zoals bij klassieke commodes? Dan zijn hier bovendien ook genoeg opties voor beschikbaar op de markt. Lees snel verder!

De Hemnes meubels van Ikea

De Hemnes-lijn van Ikea is een ware klassieker in het assortiment van de Zweedse meubelgigant. Zo heb je van de Hemnes een bed, nachtkastjes, kledingkasten en natuurlijk de ladekast waar het allemaal om draait.

Ikea Hemnes ladekast in het wit

De meubels in de Hemnes-lijn doen het zo goed dat ze al meerdere generaties hebben meegemaakt. Het tijdloze stijlvolle design, de kwaliteit en de praktische indeling hebben hieraan bijgedragen.

De Hemnes meubels zijn gemaakt van massief hout van duurzame oorsprong en zijn te verkrijgen in de drie kleuren grijs, wit, en zwartbruin. Anders dan veel andere meubelen van Ikea zijn de Hemnes meubels gebeitst en niet gelakt. Hierdoor zijn de onderliggen houtnerven nog blijvend zichtbaar en voelbaar. Ben je geen fan van deze look? Lees verderop in het artikel hoe je de Hemnes kan oppimpen!

De Hemnes ladekasten zijn verkrijgbaar in drie maten, waarvan twee te gebruiken zijn als commode. Namelijk de brede variant van 160×96 cm en de smallere variant van 108×96 cm. Alvast een belangrijke tip vooraf: bevestig altijd je meubelen aan de muur, vooral in een kinderkamer. Zo voorkom je ongewenste ongelukjes.

Bladvergroter voor de Ikea Hemnes commode

De Ikea Hemnes ladekast is in de basis al een goed kastje dat kan dienen als commode. Je kunt een willekeurig passend aankleedkussen plaatsen en dan aan de zijkant gaan staan tijdens het verschonen van je kindje. Het nadeel is wel dat je dan niet heel veel bewegingsvrijheid hebt, omdat je met één kant van je lichaam tegen de muur aan komt. Het kastje moet immers wel tegen een muur bevestigd worden, wanneer je er een kindje op wil verschonen.

Om van de Hemnes toch echt een commode te maken zien we op Pinterest en Instagram veel mensen een bladvergroter plaatsen op het meubel. Zo kun je aan de voorkant van het kastje blijven staan en heb je meer bewegingsvrijheid. Ergonomisch is dit dus een goede optie, aangezien je tot circa tien keer per dag je kindje zal staan verschonen!

Tegenwoordig zijn er een aantal bladvergroters op de markt die qua formaat geschikt zijn om op de Ikea Hemnes ladekasten te plaatsen. Wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

Een klein nadeel van deze bladvergroters is wel dat je bij het openen van de bovenste laden minder zicht hebt. Dit nadeel is echter wel te overzien. De bewegingsvrijheid is mega fijn en bovendien lijkt de ladekast zo ook écht een commode. Zo is hij net iets specialer.

Een voordeel is dat je de bladvergroter er altijd gemakkelijk nog af kan halen, waardoor de commode later ook kan dienen als een ladekast voor jou of je kindje.

Ben jij al overtuigd van de Hemnes ladekast als commode? Zoek dan niet langer!

Opbergruimte achter de commodekasten

Wanneer je de Hemnes kast omtovert tot een commode met de bladvergroters dan zal de meubel een stuk van de muur afkomen. Om die ruimte nuttig te benutten kun je gebruik maken van de volgende opbergplanken:

Tip: Ben je opzoek naar meer praktische oplossingen voor de loze ruimte achter je commode? Lees dan snel verder.

De indeling van de Hemnes als commodekast

Afhankelijk van welke van de twee je kiest heb je natuurlijk meer of minder ruimte in de kast die je kunt gebruiken als opslag. De lades aan de bovenste twee rijen zijn 15 cm hoog, en de onderste is 20 cm hoog. Houd hier rekening mee voor her indelen van de kast met eventuele bakjes.

De laden zijn perfect in te delen met de Skubb, Stuk of Komplement opbergbakjes van de Ikea. Zo kun je losse spullen netjes opbergen en geordend houden. Ook kun je ervoor kiezen om opbergdozen met verschillende compartimenten te kopen, zodat je elk rompertje bijvoorbeeld in één vakje kunt plaatsen. Of je kiest voor een ladeverdeler, zodat je helemaal geen ruimte kwijtraakt in je kast. De ladeverdeler trek je uit en zo creëer je vakken in de grootte die jij wil.

Het beste is om de bovenste laden in te delen met spullen die je vaak en snel nodig hebt. Denk aan luiers, billendoekjes, verzorgingsspulletjes zoals nagelvijltjes, zalfjes, hydrofiele doeken en bad en douchespullen.

De laden daaronder kun je indelen met rompertjes die je ordent in verschillende maten. De Marie Kondo methode is hiervoor een efficiënte manier.

De onderste laden kun je het best kunnen gebruiken voor je voorraad luiers en billendoekjes, kleding die nog te groot is en beddengoed.

Ikea Hemnes verder oppimpen

Zoals eerder gezegd zijn de Hemnes meubels gemaakt van massief hout, waardoor de houtnerven voelbaar en zichtbaar zijn. Hierdoor leent het zich perfect om te verven in een andere kleur, zoals veel DIY’ers dat doen. De beste manier om dat aan te pakken is om eerst een primer aan te brengen en daarna af te lakken in een gewenste kleur. Vergeet niet om voor en na het aanbrengen van de primer tussendoor licht op te schuren!

Naast het lakken van de Hemnes kun je ook de frontjes in zijn totaliteit een make-over geven. Op Pinterest en Youtube zijn daarom ook veel DIY’s te vinden waarbij de frontjes worden aangepakt met bijvoorbeeld latjes.

Wat je ook kunt doen om de kast een eigen twist te geven zijn andere handgreepjes. Die kun je ook bij de Ikea kopen voor een prima prijsje.

Wil je meer inspiratie op doen? Bekijk dan ons speciale Hemnes DIY bord op Pinterest.

Meer inspiratie?

Geef een reactie