Je bekijkt nu Alles over wave plooi gordijnen

Alles over wave plooi gordijnen

Wave plooi gordijnen zijn een populaire nieuwe manier voor het plooien van raambekleding. De plooi staat bijzonder stijlvol en past in ieder interieur. Vraag jij je af hoe je deze gordijnen in je huis kunt introduceren? We helpen je op weg; lees verder voor alles wat je moet weten over golvende gordijnen.

De populairste gordijn plooien van dit moment

De gordijn plooi is een term die gebruikt wordt voor de manier waarop gordijnen worden gevouwen of gedrapeerd wanneer ze worden opgehangen. Er zijn verschillende manieren om gordijnen te plooien, afhankelijk van het soort gordijn en de gewenste uitstraling. Enkele populaire manieren om gordijnen te plooien zijn:

 • Enkele plooi: Dit is een eenvoudige plooimethode waarbij het gordijn in evenwijdige plooien wordt gevouwen langs de gehele lengte. Deze plooi geeft de raambekleding een strak en formeel uiterlijk.
 • Dubbele plooi: Dit is een plooimethode waarbij het gordijn in twee lagen wordt gevouwen, waarbij de onderste laag langer is dan de bovenste laag. Dit creëert een rijke, volumineuze look.
 • Franse plooi: Dit is een plooimethode die lijkt op de dubbele plooi, maar in plaats van twee gelijke lagen worden de plooien in de onderste laag smaller gemaakt, zodat ze in elkaar overlopen. Dit geeft het gordijn een elegante en formele uitstraling.
 • Wave plooi: De wave plooi gordijn is een populaire en stijlvolle nieuwe manier van plooien. Als het ware is het gordijn gewoon een recht stuk stof met haakjes eraan. De runners van de wave gordijnen zijn wel speciaal. Deze kunnen draaien, waarmee je dus wave plooien krijgt. Het golvende effect van de gordijnen creëert een diepte effect.

Het verschil is dus dat bij wave plooi gordijnen de plooi niet bereikt wordt door in de bovenzijde van de stof te naaien, maar met behulp van speciale ophangsystemen voor wave plooien.

Wat zijn wave gordijnen?

Wave gordijnen zijn gordijnen met een wave plooi, die wordt gekenmerkt door de golvende of golfvormige patroon. Dit patroon wordt meestal bereikt door het gebruik van speciale plooitechnieken of door het gebruik van een speciaal ophangsysteem. Wave gordijnen zijn vaak gemaakt van zware stoffen met een soepele structuur die gemakkelijk te vormen zijn, zoals katoen of satijnen stoffen. Ze worden vaak gebruikt in moderne ontwerpen om een unieke en stijlvolle uitstraling te geven aan een ruimte.

Een andere manier om de wave plooi te realiseren zonder de hulp van een speciaalzaak, is door kant-en-klare gordijnen te kopen met ringen. Wanneer je het gordijn ophangt aan de gordijnroede doe je dit om-en-om, waardoor je dus een golvend effect creëert. 

Voor- en nadelen van wave gordijnen

De voordelen van wave gordijnen

 • Modern, stijlvol en een ware eye-catcher in je interieur;
 • Zowel open als dicht zijn wave gordijnen mooi geplooid;
 • Wave gordijnen creëren een diepte effect;
 • Glijden soepel vanwege montage aan regels.

De nadelen van wave gordijnen

 • De gordijnen kunnen meer ruimte innemen in de diepte dan de traditionele gordijn plooi. Zo kan het wel tot 15 cm in beslag nemen. Voor een hele kleine kamer is de wave plooi daarom niet aan te raden.
 • Voor wave gordijnen is meer stof nodig, waardoor je mogelijk duurder uitkomt dan een andere basic plooi. Dit is echter ook afhankelijk van de dichtheid van de plooien waar je voor kiest.
 • Vaak heb je een speciale gordijn rails nodig om wave gordijnen aan op te hangen
 • Wave gordijnen hangen onder de rails. Hierdoor zul je altijd een stukje van de rails blijven zien.

Wave gordijnen toepassen in huis

Er zijn een aantal dingen die je jezelf moet afvragen voordat je wave gordijnen kan toepassen in je huis:

 • In welke ruimte wil je wave gordijnen toepassen? Wave gordijnen zijn geschikt voor bijna elke ruimte in je huis, afhankelijk van de stijl en kleur van de gordijnen.
 • Wat is je interieurstijl? Deze gordijnen kunnen een interessante toevoeging zijn aan elk interieur, van moderne woonkamer tot een traditioneel ingerichte slaapkamer. Het maakt allemaal niet uit, want wave gordijnen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om je woonkamer visueel groter te laten lijken of om een warme sfeer te creëren in je slaapkamer.
 • Wat is het doel van de gordijnen? Verduisterend of voor privacy overdag? Daarnaast kun je wave gordijnen nemen als je privacy wilt waarborgen overdag. Dan laat je ze maken als lichtdoorlatende inbetweens. Daarvoor zijn wave gordijnen uiterst geschikt, want door de plooi zal er nog meer licht naar binnen vallen. Wil je verduisterende gordijnen in je woonkamer? Ook dan kun je wave plooi gordijnen nemen. Let wel op dat de stof soepel genoeg moet zijn, zodat er mooie golven gevormd kunnen worden.
 • Heb je rekening gehouden met montage?

Wave gordijnen monteren

Er zijn verschillende manieren om wave gordijnen te monteren, afhankelijk van het type ophangsysteem dat wordt gebruikt. In het algemeen zijn er echter een aantal stappen die je kunt volgen om wave gordijnen te monteren:

 1. Kies een geschikte plek om de gordijnen op te hangen. Wave gordijnen werken het beste als ze op een lange, rechte rail worden opgehangen, zodat het golvende effect goed zichtbaar is.
 2. Installeer de rail volgens de instructies die bij het product zijn meegeleverd. Als je wave gordijnen koopt, zul je meestal ook een ophangsysteem krijgen dat speciaal is ontworpen voor wave gordijnen.
 3. Zorg ervoor dat de rail stevig is bevestigd en dat hij recht is, zodat de gordijnen goed opgehangen kunnen worden.
 4. Bevestig de haken of klemmen aan de onderkant van de gordijnen. Deze zullen de gordijnen op hun plaats houden op de rail.
 5. Hang de gordijnen op de rail en gebruik eventueel gewichten of clips om ervoor te zorgen dat ze in de juiste golvende vorm blijven.
 6. Maak eventueel aanpassingen aan de lengte van de gordijnen als dat nodig is, zodat ze perfect passen bij het raam.

Met de juiste hulpmiddelen en een beetje geduld, kun je wave gordijnen gemakkelijk zelf monteren. Als je twijfelt over hoe je dit moet doen, kun je altijd een professionele klusser vragen om je te helpen.

Tot slot

De wave plooi creëert in ieder geval een open look en mag volgens ons niet ontbreken in je interieur. Wij zijn fan!

Heb jij je wave plooi gordijnen al besteld, maar moet je nog even wachten tot ze in huis zijn? Om in de tussentijd toch privacy te hebben, kun je kijken naar onze tips voor de beste tijdelijke raambekleding!

Geef een reactie