Schilderijlampen zijn zeker niet alleen voor musea of galerijen. Ook in jouw interieur verdient je kunst zijn eigen speciale schijnwerper. Want laten we eerlijk wezen; je hangt niet zomaar een pronkstuk aan de muur. Je hebt wellicht een forse investering gedaan in een waardevol kunstwerk, of het is een kunstwerk gemaakt door een persoon die waardevol voor je is. Met een draadloze schilderij lamp zal het kunstwerk maximaal tot zijn recht komen. Wij zochten uit waar je schilderijverlichting aan moet voldoen.
Schilderijverlichting in jouw interieur
Schilderijverlichting is een manier om dat speciale kunstwerk net iets meer onder de aandacht te brengen in jouw interieur. In musea of galerijen zijn schilderijverlichtingen specialistisch geplaatste spotlights die het kunstwerk vanuit de perfect hoek belichten. Maar maak je niet druk; je hoeft geen professional te zijn om een stuk van die wow-factor mee te geven aan je kunstwerken. Dat gezegd hebbende zijn er wel een aantal do’s en dont’s met betrekking tot schilderij lampen.
Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat je persoonlijke wensen en mogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld na over de volgende vragen; Wat is het formaat schilderij dat belicht moet worden? Heb je een groot of klein budget? Wil je een schilderij lamp op batterij of heb je een elektrapunt beschikbaar?
Wat je situatie ook is, verderop in dit artikel zullen we vertellen waar je op moet letten bij het kopen van schilderijverlichting, welke budgetvriendelijke opties er zijn en meer!
Voor je aan dit avontuur begint, moet je wel het volgende onthouden:
- Goede schilderij verlichting vestigt de aandacht op het schilderij, de verlichting zelf hoeft niet de eyecatcher te zijn;
- Less is more; niet alle kunstwerken in huis hebben een eigen lichtbron nodig. Overweeg daarom goed welke schilderijen je wilt verlichten en waar in je interieur de verlichting toegevoegde waarde heeft;
- Kunstwerken met veel donkere tinten hebben meer licht nodig dan stukken met lichtere kleuren.
Waar moet schilderijverlichting aan voldoen?
Zoals eerder gezegd zijn er een aantal do’s en don’t met betrekking tot schilderverlichting. Hierbij een opsomming:
1. Kies voor LED schilderijverlichting
Ook in musea en galerijen wordt tegenwoordig gekozen voor LED verlichting om kunstwerken te belichten. Ouderwetse gloeilampen zijn enorm inefficiënt omdat deze veel energie kwijtraken aan het produceren van warmte.
Een reden om voor LED lampen te kiezen is dus omdat deze de meeste energiezuinige soort lampen zijn. Het is natuurlijk de bedoeling dat je de schilderijlampen vaak aan zult zetten in de avond, dus energiezuinige lampen zijn geen overbodige luxe met de huidige energieprijzen.
2. Plaats de schilderijverlichting boven het kunstwerk
Om een schilderij het beste tot zijn recht te laten komen, is het aan te raden om te kiezen voor schilderijverlichting aan de wand direct boven het kunstobject te plaatsen. Idealiter plaats je de schilderijlamp centraal boven het kunstwerk in een hoek van 30 tot 35 graden. Op deze manier belicht je het kunstwerk in zijn geheel en gelijkmatig. Hierdoor zal niet alleen één punt belicht worden en kun je verblinding minimaliseren. Je kunstwerk zal letterlijk in de spotlights staan!
3. Kies de juiste vorm lamp
Voor voorgaande is het natuurlijk ook van belang wat voor lamp je kiest. Hoe smaller de lamp, hoe kleiner het oppervlak hij zal verlichten. Smalle, brede lampen zijn daarom het meest gekozen. Als richtlijn kun je nemen dat de lamp minstens de helft van de breedte moet hebben van het op te lichten object.
4. Kies voor de juiste kleur verlichting
De Color Rendering Index (CRI) geeft aan hoe ‘nauwkeurig’ een lichtbron is in het weergeven van kleuren. Het is een procentuele schaal van 0 tot 100, waarbij 100 perfect is. Voor schilderijverlichting is een CRI van 80 en hoger gewenst. Echter, in huis is meestal de warmte (wit of geel licht) en helderheid belangrijker.
Je kunt aan de wattage of het aan het aantal Lumen ongeveer inschatten hoeveel licht een lamp produceert. Voor een LED lamp raden we minimaal lampen van 4 Watt aan. Wat perfect zou zijn, is dat de schilderijverlichting die je koopt ook dimbaar is.
De warmte van een lamp wordt uitgedrukt in Kelvins (K). Hoe hoger dit getal, hoe witter het licht. ‘Normale’ lampen hebben een kleurwarmte van ongeveer 2700K. Bij lampen die witter licht produceren kun je zo kleurtemperaturen van 4000K tegen komen. Hierbij is vooral je eigen voorkeur leidend. Wij zouden zeggen, kies vooral een lamp die overeenkomt met andere lampen in dezelfde ruimte.
4. Match met de rest van je interieur
Schilderijverlichting heb je tegenwoordig in vele vormen en kleuren. Als het gaat om verlichting met elektriciteit is er enorm veel keuze, maar tegenwoordig zijn er ook veel keuzemogelijkheden voor verlichting op batterijen. Het is dus vooral ook een kwestie van de lamp matchen met je interieur. Kies bijvoorbeeld voor een gouden of zwarte schilderijlamp voor in een modern interieur of voor een houtlook lamp voor in een landelijk interieur. De keuze is volledig aan jou.
Ben je nog op zoek naar een mooi kunstwerk voor aan de muur? Wellicht is het vlinderschilderij in het huis van Monica Geuze wel iets voor jou!
Welke draadloze schilderijlampen op batterijen zijn er?
Onze redactie is er natuurlijk van bewust dat de meerderheid van onze doelgroep geen musea en/of professionele galerijen beheren, dus daarom zullen we je alleen de meest praktische schilderijlampen aanraden. Dit zijn namelijk schilderijlampen die draadloos zijn met oplaadbare batterijen.
De oplaadbare schilderijverlichting is eenvoudig op elk gewenste plek in huis aan te brengen, zonder dat je daarvoor elektrakabels hoeft aan te leggen. Daarnaast zijn deze wandlampen op batterijen erg energiezuinig, stijlvol en heel eenvoudig op te laden door middel van meegeleverde USB-kabels. Bij de meeste lampen op batterijen, kan het omhulsel van de lamp blijven hangen aan de muur en hoef je enkel de ‘lamp’ los te maken om op te laden. Deze klik je vervolgens weer gemakkelijk terug.
Veelgestelde vragen schilderijverlichting
LED lampen! LED lampen zijn de veiligste en minst schadelijke lampen voor kunst. Ze zijn energiezuinig en verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren. Bovendien zenden ze geen ultraviolet licht uit, waardoor het risico op UV-schade aan je schilderij wordt geëlimineerd.
Nee, LED lampen zijn de veiligste en minst schadelijke lampen voor kunst. Bovendien zenden ze geen ultraviolet licht uit, waardoor het risico op UV-schade aan je schilderij wordt geëlimineerd.
Dat bepaal je eenvoudig met deze vuistregels:
- Voor staande schilderijen kies je een lamp die ongeveer de helft van de breedte van het schilderij is;
- Voor liggende schilderijen kies je schilderijverlichting met een breedte tussen één derde en de helft van de breedte van het schilderij.
Conclusie
Onze mening is dat de beste prijs/kwaliteit verhouding schilderijlamp op batterijen die van Qaan Living is. Deze is te verkrijgen op Bol.com of op de website van Qaan Living. Deze lamp biedt verlichting in drie verschillende kleuren, is dimbaar en te bedienen met afstandsbediening.
Ben je ook geïnteresseerd in andere manieren om je huis te verlichten zonder stekkermogelijkheid? Lees dan ook onze artikelen over wandlampen zonder stroom of oplaadbare tafellampen op batterijen.
Pingback: Badkamer in Huurwoning Oppimpen? Budget Makeover Tips! - InteriorLovers