LEGO is ontzettend veelzijdig speelgoed voor zowel jongens als meisjes, maar ook genoeg volwassenen houden zich graag bezig met deze gekleurde bouwsteentjes. LEGO stimuleert de fantasie en creativiteit en helpt met het oefenen van het ruimtelijk inzicht. Bij het speelgoed komt één nadeel kijken: soms lijkt het alsof je net zo lang bezig bent met het opruimen als met het spelen zelf. Bovendien is een gemiddeld plastic krat, gevuld met gekleurde blokjes, visueel niet heel aantrekkelijk. Hieronder lees je hoe je LEGO blokken netjes en esthetisch opbergt.
De beste manier om te sorteren
Wanneer jij en/of zoon- of dochterlief tot de categorie fervente LEGO verzamelaars behoort of een LEGO kinderkamer heeft, wordt het des te belangrijker om de verzameling overzichtelijk op te ruimen. Een manier om dat te doen is door soorten blokjes bij elkaar te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan smalle stenen, brede stenen, daken, poppetjes, aantal noppen, bouwpakketten enzovoorts. Wie ervoor kiest om op kleur te sorteren, komt daar vaak al gauw weer op terug. Op die manier zie je door de bomen het bos namelijk niet meer.
Organizers en ladesystemen
Laten we beginnen met de kleinste onderdelen: degene die altijd wel ergens onder een bed, bankstel of stoffig hoekje verdwijnen. Om dat te voorkomen, kun je gebruikmaken van sorteerdoosjes voor schroeven en spijkers. Die hebben precies de juiste grootte. Nog veel leuker is het natuurlijk om van een werkplaatsorganizer gebruik te maken. Voldoet die niet omdat je inmiddels al een behoorlijke verzameling hebt opgebouwd? Dan is een wandmontagedoos een aanrader. Dit exemplaar heeft 39 laden, waarvan 30 kleine en 9 grotere, en stelt je in staat heel wat soorten LEGO blokjes op te bergen.
Heb je veel ruimte nodig, maar boor je liever geen gaatjes in de muur? Dan kun je ook een staand ladesysteem kopen. De lades zijn gemaakt van transparant materiaal, waardoor je altijd meteen ziet wat zich erin bevindt. Met de handgrepen open en sluit je de lades eenvoudig.
Een opbergbox of -lade in de vorm van een LEGO steen
Hoe leuk is het om je LEGO in een opbergbox in de vorm van de speelgoedsteentjes te hebben? Zo blijf je helemaal bij jouw favoriete thema. Een opbergbox Brick is gemaakt van polypropyleen. Dit is lichtgewicht, maar tegelijkertijd zeer bestendig materiaal dat zich makkelijk laat reinigen en ook nog eens antibacteriële eigenschappen heeft. Net als de echte speelgoedblokjes zijn ook deze opbergboxen stapelbaar.
Vind je het idee van opbergmateriaal in de vorm van een LEGO blokje leuk, maar ben je op zoek naar net iets anders? Dan is de LEGO opberglade misschien wel iets voor jou. Ook deze zijn gemaakt van polypropyleen. De handgrepen zorgen ervoor dat de lades gemakkelijk te openen zijn en de uitsparingen aan de zijkant zorgen ervoor dat je ze zonder moeite optilt en verplaatst. Je kunt de lade eventueel leuk combineren met de opbergboxen.
Opbergdoos met aparte vakken
Op zoek naar een eenvoudigere oplossing? Overweeg dan eens om een opbergdoos met sorteervakken te kopen. Dat is een doos met losse inzetstukken. In elk vak kun je LEGO spullen opbergen die bij elkaar horen. Omdat de opbergdoos transparant is, zie je in een oogopslag waar je hetgeen kunt vinden waarnaar je op zoek bent. De bakken zijn ook nog eens stapelbaar, dus wanneer je een grote verzameling hebt, kun je tot het plafond bouwen!
Ordenen met behulp van diepvrieszakjes
Wanneer je collectie nog niet zo groot is, kunnen afsluitbare diepvrieszakjes ook van pas komen. Dat klinkt misschien gek, maar deze zakjes zijn ontzettend veelzijdig. Men gebruikt ze niet alleen in de keuken, maar bewaart er van alles in. Dus waarom ook geen LEGO? De zakjes lenen zich vooral goed om aparte pakketjes te maken van de sets die je hebt. Je doet dan alle losse onderdelen, eventueel samen met het instructieboekje, in een afsluitbaar zakje. Alle gevulde diepvrieszakjes plaats je op hun beurt weer in een opbergbox of krat. Zo raak je nooit het overzicht kwijt.
Schoenenzak als alternatief
Wist je dat ook een schoenenzak met doorzichtige vakken prima dienst kan doen als opbergzak voor LEGO items? Het moet dan wel een zak met openingen aan de bovenzijde en niet aan de zijkant zijn. Je kunt de zak aan een kapstok hangen, maar ook subtiel een spijker in de muur slaan om de schoenenzak daaraan te hangen.
Een speelgoedkast van IKEA
De Zweedse woongigant zou zichzelf niet zijn wanneer ook deze geen opbergsysteem zou aanbieden. De TROFAST serie van IKEA is de beste serie uit de categorie speelgoedkasten om LEGO in op te bergen. Waarom? Omdat de kast de perfecte hoogte heeft voor kinderen, lichtgewicht en stevig is. De TROFAST kasten worden gemaakt van spaanplaat, wat een goedkoop en goed te recyclen materiaal is. In de kast bevinden zich kunststof bakken, waar je alle LEGO spullen naar eigen inzicht kunt sorteren. Je zoon of dochter hoeft vervolgens alleen nog maar de bakken uit de kast te halen die de spullen bevatten waarmee hij of zij wil bouwen.
Stal wat LEGO bouwwerken uit
Tsja, dit is misschien geen tip voor het opruimen van LEGO spullen, maar netjes en esthetisch is het zeker wel: het uitstallen van de door jou gebouwde modellen. Na een hoop puzzel- en bouwwerk vind je het vaak zonde om het resultaat weer af te breken. Wil je daar liever nog even van genieten? Zet je bouwwerk dan op een kast of een plank. Dat scheelt je tegelijk weer wat opruimwerk! Hetzelfde kun je ook doen met je LEGO poppetjes. Heb je er daar veel van en/of zijn het zeldzame exemplaren? Waarom zou je ze dan opbergen?
Wat ook LEGO creaties zijn die je nooit wilt opbergen zijn de nieuwe bloemen en planten van de nieuwste LEGO-lijn voor volwassenen!
De instructieboekjes netjes opbergen
Tot slot houd je je LEGO verzameling netjes wanneer je ook zorg draagt voor de instructieboekjes van ieder bouwwerk. Zo heb je niet alleen een overzicht van welke projecten je allemaal kunt bouwen, maar vind je ook makkelijk terug welke blokjes je nodig hebt om het resultaat te realiseren. Je kunt hiervoor diepvrieszakjes of een map met insteekhoesjes gebruiken.