Je bekijkt nu Tips om goedkoop de akoestiek te verbeteren in huis

Tips om goedkoop de akoestiek te verbeteren in huis

Als je ooit in een lege kamer hebt gestaan, heb je waarschijnlijk de echo gehoord die je stem terugkaatst. Dat is nagalm. Het kan een interessant effect zijn in een concertzaal, maar in huis kan het vervelend zijn. Nagalm kan de spraakverstaanbaarheid verminderen, wat het lastig maakt om met andere mensen te communiceren. Gelukkig zijn er manieren om de akoestiek in huis te verbeteren, zodat je geen last meer hebt van nagalm. In dit artikel bespreken we praktische tips om de akoestiek in huis te verbeteren.

Hoe kan je goedkoop akoestiek verbeteren?

Als je op zoek bent naar goedkope manieren om de akoestiek in huis te verbeteren, zijn er verschillende opties. We bespreken hieronder 5 goedkope opties om de akoestiek te verbeteren en geven tips voor installatie en de voor- en nadelen van elke optie.

1. Zelfklevende akoestische schuimpanelen

Zelfklevende akoestische schuimpanelen zijn een populaire optie om akoestiek in huis te verbeteren. Ze zijn relatief goedkoop en eenvoudig te installeren. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, zodat je ze kunt aanpassen aan de stijl van je interieur. Dit soort panelen zie je eigenlijk vaak in muziekstudio’s terug, maar dat hoeft helemaal niet altijd het geval te zijn.

Voor- en nadelen van schuim panelen:

 • Voordelen: goedkoop, eenvoudig te installeren, verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.
 • Nadelen: het materiaal kan afbrokkelen of verkleuren na verloop van tijd, ze zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes.

Prijzen en tips voor installatie: De prijzen variëren afhankelijk van de grootte en dikte van het paneel. Gemiddeld betaal je tussen de € 5 en € 20 per paneel. Ze kunnen gemakkelijk worden bevestigd met dubbelzijdige tape of speciale lijm.

2. Zelfklevende plaktegels van vilt

Een andere goedkope optie zijn zelfklevende plaktegels van vilt. Deze tegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd. Ze zijn ook zeer geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke uitstraling, omdat ze zijn gemaakt van gerecycled materiaal.

Voor- en nadelen van vilttegels:

 • Voordelen: goedkoop, eenvoudig te installeren, gemaakt van gerecycled materiaal.
 • Nadelen: niet zo effectief als andere akoestische materialen, de kleur kan na verloop van tijd vervagen.

Prijzen en tips voor installatie: De prijzen variëren afhankelijk van de grootte en dikte van de tegel. Gemiddeld betaal je tussen de € 3 en € 10 per tegel. Ze kunnen gemakkelijk worden bevestigd met dubbelzijdige tape of speciale lijm.

3. Mosschilderijen

Naast bovenstaande (relatief) goedkope opties voor het verbeteren van de akoestiek, zijn er ook andere opties beschikbaar die iets meer kosten en een meer esthetische uitstraling hebben dan de zelfklevende panelen van foam en vilt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mosschilderij ofwel mospaneel.

Een mosschilderij is een schilderij waarbij echt behandeld mos op een duurzame manier op een paneel zijn bevestigd. Mosschilderijen hebben niet alleen een esthetische waarde, maar dragen ook bij aan de akoestiek van de ruimte. Het mos absorbeert namelijk het geluid en vermindert zo de nagalm.

Voor- en nadelen:

 • Esthetische waarde
 • Bijdrage aan akoestiek
 • Duurder dan zelfklevende panelen

Prijs: Afhankelijk van de grootte en de vorm, kunnen de prijzen variëren van €100 tot €500.

4. Akoestische schilderijen

Een akoestisch schilderij is een schilderij waarbij een akoestisch paneel achter het doek is bevestigd. Het doek kan worden bedrukt met een afbeelding naar keuze en heeft zo niet alleen een akoestische functie, maar ook een decoratieve functie.

Voor- en nadelen:

 • Esthetische waarde
 • Bijdrage aan akoestiek
 • Duurder dan zelfklevende panelen

Prijs: Afhankelijk van de grootte en het materiaal, kunnen de prijzen variëren van €150 tot €500.

5. Akoestische houten wandpanelen

Akoestische houten wandpanelen zijn een combinatie van een akoestisch paneel en een houten paneel. De panelen zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen en zijn daardoor geschikt voor diverse interieurstijlen.

Voor- en nadelen:

 • Esthetische waarde
 • Bijdrage aan akoestiek
 • Duurder dan zelfklevende panelen

Prijs: Afhankelijk van de grootte en de houtsoort, kunnen de prijzen variëren van €100 tot €200 per vierkante meter.

Andere goedkope praktische tips om akoestiek te verbeteren

Naast de eerder genoemde opties, zijn er nog andere praktische manieren om de akoestiek in huis te verbeteren. Hieronder bespreken we enkele van deze opties:

Gebruik stoffen en materialen

Door het gebruik van stoffen en materialen kan je de akoestiek in huis verbeteren. Denk hierbij aan het gebruik van zachte meubels, zoals banken en fauteuils, en het leggen van vloerkleden. Deze items absorberen geluid en verminderen de nagalm in huis.

Je kan ook kiezen voor stoffen gordijnen, die de akoestiek in huis verbeteren. Gordijnen zijn er in verschillende stoffen, diktes en afwerkingen zoals wave plooi gordijnen, en kunnen een groot verschil maken in de akoestiek van een ruimte. Velours is een goede optie als het gaat om akoestiek verbeteren.

Plaats boekenplanken

Boekenplanken zijn niet alleen praktisch om boeken op te bergen, maar kunnen ook bijdragen aan een betere akoestiek in huis. Boekenplanken zijn namelijk goede geluidsabsorberende elementen, vooral als ze gevuld zijn met boeken of andere objecten. Plaats daarom boekenplanken tegen de muren in de ruimte om de akoestiek te verbeteren.

Hang decoratieve items op

Ook het ophangen van decoratieve items kan helpen om de akoestiek in huis te verbeteren. Denk hierbij aan wandtapijten, schilderijen of fotolijsten. Deze items kunnen dienen als geluidsabsorberende elementen en zorgen voor een betere akoestiek in huis.

DIY: Maak je eigen wandtapijt

Wist je dat je heel eenvoudig zelf een wandtapijt kunt maken en dat het helemaal niet duur hoeft te zijn? Volg de volgende stappen:

Benodigdheden:

Stappen:

 1. Knip het tapijt op de gewenste grootte voor het canvas frame.
 2. Leg het tapijt op een plat oppervlak met de onderkant naar boven en plaats het canvas frame erop.
 3. Begin aan de bovenkant van het frame en niet het tapijt vast aan het frame. Zorg dat het tapijt strak gespannen is.
 4. Ga door tot het hele tapijt vast zit aan het frame.

Video:

@karwei

Zo voeg je een persoonlijke touch toe aan je woonkamer! 🖼 Karwei is de bouwmarkt met smaak. We maken stijlvol wonen voor iedereen bereikbaar door jou alles te bieden wat je nodig hebt voor klussen, inrichten en DIY’s. Volg ons voor meer! #karwei #karweinederland #klussen #diycraft #diy #canvas #homedecor #artandcraft

♬ original sound – Karwei

Geef een reactie