Je bekijkt nu Akoestiek verbeteren met akoestische schilderijen

Akoestiek verbeteren met akoestische schilderijen

We weten allemaal dat slechte akoestiek in een ruimte een grote ergernis kan zijn. Denk maar aan die vervelende echo’s tijdens een belangrijk telefoongesprek of vergadering. Maar wist je dat het ook mogelijk is om deze akoestische problemen op te lossen met stijlvolle en mooie akoestische schilderijen? Deze schilderijen zijn niet alleen functioneel, maar ook een prachtige toevoeging aan elk interieur. Of je nu houdt van een moderne, industriële of landelijke stijl, er is altijd een akoestisch schilderij dat perfect bij jou past. In dit artikel laten we je zien hoe je jouw interieur kunt verbeteren en tegelijkertijd kunt genieten van een perfecte akoestiek.

Wat zijn akoestische schilderijen?

Akoestische schilderijen zijn kunstwerken die zijn ontworpen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Ze werken door het absorberen van geluidsgolven, waardoor de nagalm in de ruimte wordt verminderd. Akoestische schilderijen worden vaak gemaakt van geluidsabsorberende materialen, zoals akoestisch schuim of vilt, die verborgen zijn achter een stijlvol ontworpen buitenlaag.

Akoestische schilderijen zijn een uitstekende manier om de akoestiek in een ruimte te verbeteren en tegelijkertijd de esthetiek te verhogen. Deze innovatieve oplossing is de perfecte manier om de nagalm te verminderen en geluidsoverlast te vermijden, terwijl tegelijkertijd een creatieve en inspirerende omgeving wordt gecreëerd.

In het verleden werd er vaak gebruik gemaakt van traditionele akoestische panelen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Deze panelen waren echter vaak groot, onhandig en hadden weinig esthetische waarde. Maar met de introductie van akoestische schilderijen is dit verleden tijd. Deze schilderijen hebben niet alleen een praktisch nut, maar zijn ook prachtige decoratieve stukken die elke ruimte verfraaien.

Akoestische schilderijen zijn gemaakt van hoogwaardige akoestische materialen die geluid absorberen en voorkomen dat het geluid zich verder verspreidt. Hierdoor wordt de nagalm in de ruimte verminderd en wordt de spraakverstaanbaarheid verbeterd. Dit is vooral belangrijk in ruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals vergaderruimtes, kantoren, restaurants en zelfs concertzalen.

Het mooie van akoestische schilderijen is dat ze in verschillende vormen, maten en kleuren beschikbaar zijn. Zo kun je kiezen uit een breed scala aan ontwerpen en afbeeldingen die passen bij uw persoonlijke smaak en interieur. Of je nu op zoek bent naar een abstract schilderij, een landschap of een portret, er is altijd wel een akoestisch schilderij dat bij jouw wensen past.

Maar niet alleen de esthetische waarde is belangrijk bij akoestische schilderijen. Ook de kwaliteit van het materiaal en de akoestische eigenschappen zijn van groot belang. Het is belangrijk om te kiezen voor schilderijen die gemaakt zijn van hoogwaardige materialen en getest zijn op hun akoestische prestaties. Afhankelijk van je budget kun je gaan voor schilderijen die dubbel gevoerd zijn of enkel.

Het belang van een goede akoestiek

Een goede akoestiek is van cruciaal belang in verschillende ruimtes, zoals woningen, kantoren, bioscopen en concertzalen. Akoestiek verwijst naar hoe geluid zich in een ruimte gedraagt en wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals de grootte van de ruimte, het materiaal van de muren, het plafond en de vloer, en de aanwezigheid van meubels en decoratie. Een slechte akoestiek kan resulteren in een slechte geluidskwaliteit, slechte spraakverstaanbaarheid en onnodige geluidsoverlast.

In woningen kan een slechte akoestiek leiden tot een verminderd wooncomfort. Het geluid van de tv, muziek of andere activiteiten kan zich verspreiden door de kamer, wat leidt tot een onplezierige luisterervaring of zelfs tot geluidsoverlast voor de buren. In kantoren kan een slechte akoestiek resulteren in een slechte concentratie, slechte productiviteit en zelfs gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid en stress. In bioscopen en concertzalen is akoestiek van het grootste belang. Een slechte akoestiek kan de kwaliteit van de muziek of film verminderen en de ervaring van het publiek verstoren.

Het is daarom essentieel om te investeren in een goede akoestiek om een comfortabele, productieve en aangename omgeving te creëren. Dit kan worden bereikt door het gebruik van akoestische schilderijen en andere geluidsabsorberende materialen.

Toepassing van akoestische schilderijen

Akoestische schilderijen zijn geschikt voor allerlei soorten ruimtes. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van toepassingen:

 1. Kantoren: In een kantoorruimte kunnen akoestische schilderijen helpen bij het verminderen van de akoestische problemen die kunnen ontstaan door het gebruik van harde materialen zoals glas en metaal. Dit kan leiden tot meer productiviteit en minder afleiding, waardoor werknemers beter kunnen presteren.
 2. Restaurants: In een restaurant kan de akoestiek vaak problematisch zijn vanwege het grote aantal mensen dat er samenkomt. Door akoestische schilderijen te plaatsen, kan de nagalm worden verminderd, waardoor gasten elkaar beter kunnen verstaan en de sfeer in het restaurant wordt verbeterd.
 3. Theaters: In een theater is goede akoestiek essentieel voor een optimale ervaring voor het publiek. Door akoestische schilderijen te plaatsen, kan de nagalm worden verminderd en kan het geluid beter worden verdeeld, waardoor de kwaliteit van het geluid wordt verbeterd.
 4. Woonkamers: In de woonkamer kan de akoestiek problematisch zijn vanwege de harde oppervlakken zoals vloeren en muren. Akoestische schilderijen kunnen helpen om de nagalm te verminderen en de akoestiek te verbeteren. Bovendien kunnen ze ook een decoratief element toevoegen aan de ruimte, waardoor deze persoonlijker wordt.
 5. Kinderkamers: In de kinderkamer kunnen akoestische schilderijen helpen bij het verminderen van het geluidsniveau, waardoor kinderen beter kunnen slapen en spelen. Bovendien kunnen ze ook dienen als decoratief element en de kamer een persoonlijk tintje geven.

Heb je een mooi plekje gevonden voor je schilderij, maar vind je dat deze te weinig belicht wordt op die plek en heb je ook geen elektriciteit op die plek? Denk dan eens aan draadloze schilderijverlichting op baterijen.

Welk akoestische schilderij past bij jouw interieurstijl?

Welke interieurstijl je ook hebt, er zijn tal van akoestische schilderijen beschikbaar die perfect bij jouw smaak en voorkeur passen. Met deze tips kun je alvast inspiratie opdoen om het perfecte akoestische schilderij voor jouw interieur te vinden. Hieronder vind je enkele mogelijkheden voor akoestische schilderijen die passen bij bekende interieurstijlen:

Moderne interieurs:

 • Kies voor geometrische patronen of abstracte ontwerpen in zwart-wit of neutrale kleuren.
 • Ga voor minimalistische ontwerpen met een strakke afwerking en weinig details.
 • Gebruik glanzende en hoogglans afwerkingen voor een luxe uitstraling.

Industriële interieurs:

 • Kies voor zwarte kleuren, stoere dieren, beton kleur of 3D panelen voor een industrieel gevoel.
 • Gebruik donkere en gedurfde kleuren om de ruige uitstraling te benadrukken.

Landelijke interieurs:

 • Kies voor zachte en rustieke afbeeldingen zoals bloemen, landschappen of dieren.
 • Ga voor aardse kleuren zoals groen, bruin en beige om een warme en gezellige sfeer te creëren.
 • Gebruik natuurlijke materialen zoals hout en canvas voor een authentieke uitstraling.

Heb je geen akoestiek schilderij kunnen vinden naar jouw smaak? Dan is het ook mogelijk om zelf een ontwerp te creëren van je favoriete plaatje of foto. Zo komt je eigen stijl helemaal tot leven en ben je helemaal uniek.

Compensatie voor een strakke inrichting

Natuurlijk zijn akoestische schilderijen niet de enige manier om de akoestiek in huis of op kantoor te verbeteren. Hieronder vind je enkele opties om de akoestiek te verbeteren:

 1. Houten wandpanelen: Deze panelen zijn ontworpen om geluid te absorberen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en kleuren. Ze kunnen aan de muur of het plafond worden bevestigd en zijn een uitstekende oplossing voor een ruimte met slechte akoestiek.
 2. Gordijnen: Gordijnen zijn gemaakt van geluidsabsorberende materialen en kunnen worden gebruikt om het geluid te verminderen dat van buitenaf of van andere kamers binnenkomt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren en kunnen gemakkelijk worden opgehangen. Wist je dat wave plooi gordijnen nog beter werken tegen nagalm?
 3. Boekenplanken: Het toevoegen van boekenplanken aan een ruimte kan niet alleen helpen om de akoestiek te verbeteren, maar kan ook dienen als een mooie decoratieve toevoeging aan het interieur. Boeken fungeren als natuurlijke geluidsabsorberende materialen en helpen om het geluid te dempen.
 4. Tapijten: Het toevoegen van tapijten aan een ruimte kan ook helpen om de akoestiek te verbeteren. Tapijten zijn zachte materialen die geluid absorberen en verminderen de reflectie van geluidsgolven in de ruimte.
 5. Planten: Planten zijn niet alleen mooie decoratieve elementen in een ruimte, maar kunnen ook helpen om de akoestiek te verbeteren. Planten absorberen geluidsgolven en verminderen de weerkaatsing van geluid in een ruimte. Wil je uniek zijn? Neem een mospaneel voor aan de muren. Dit is letterlijk een levend schilderij en zorgt voor zowel zuurstof, leven in een ruimte als verbetering van de akoestiek in een ruimte.

Er zijn dus verschillende opties om de akoestiek in huis of op kantoor te verbeteren, afhankelijk van de specifieke behoeften en het interieur van de ruimte.

Conclusie

Akoestische schilderijen zijn niet alleen functioneel, maar ook esthetisch. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten en kunnen op maat worden gemaakt om perfect bij de ruimte te passen. Door het verminderen van de nagalm in een ruimte kunnen akoestische schilderijen bijdragen aan een betere akoestiek, wat leidt tot meer productiviteit, minder afleiding en een betere ervaring voor gasten en publiek. Bovendien voegen ze ook een persoonlijk en decoratief element toe aan de ruimte. Dus als je op zoek bent naar een oplossing om de akoestiek in jouw ruimte te verbeteren, overweeg dan zeker de aanschaf van akoestische schilderijen.

Geef een reactie