Je bekijkt nu Alles over postvangers voor je brievenbus

Alles over postvangers voor je brievenbus

Een postvanger is een grote toevoeging aan je huis voor de gemoedstoestand van jou en je huisgenoten. Heb je bijvoorbeeld een hond die graag met je belangrijke blauwe enveloppen speelt? Of is je postbezorger erg hardhandig met je post, waardoor je elke keer die klap op de grond hoort? Wacht dan niet langer met het aanschaffen van een postvanger. In dit artikel vertellen we je welke soorten postvangers er bestaan en welke het beste zijn.

Wat zijn postvangers?

Postvangers zien er niet allemaal hetzelfde uit, maar dienen in de basis allemaal hetzelfde doel. Het zijn namelijk veelal bakjes of zakjes die je monteert aan je deur of je brievenbus, zodat ze de post opvangen. Postvangers bestaan al decennia lang, maar tegenwoordig zijn het allang geen juten zakken meer. Je hebt ze namelijk in verschillende vormen en maten, verkrijgbaar in verschillende kleuren passend in ieder interieur. Het is tegenwoordig zelfs ook een mooi accessoire dat je kale hal enorm kan afmaken. Anderzijds kan je je hal natuurlijk beter opfleuren met houten wandpanelen.

Wat van belang is om op te letten bij de aanschaf van een postvanger is de manier van montage. Niet iedereen boort namelijk graag in de voordeur. Daarom heb je tegenwoordig ook postvangers die te monteren zijn met dubbelzijde tape en klittenband. Je hebt dan en een postvanger én geen schade aan je huis. Win-win!

De voordelen van een postvanger

De reden waarom je een postvanger neemt is voor iedereen natuurlijk anders. De voornaamste reden dat mensen een postvanger nemen is om geen last meer te hebben van de harde klap wanneer een stapel post op je vloer valt van een meter hoog. Denk bijvoorbeeld aan het hondje dat ligt te slapen op de deurmat of de baby die een paar meter verderop in de box slaapt en die wakker schrikken van de knal. Jij blij, hondje blij, baby blij!

De tweede voornaamste reden dat mensen een postvanger nemen is om post te beschermen tegen onze trouwe viervoeters, maar ook tegen nieuwsgierige kinderen. Beide willen namelijk wel eens met belangrijke post spelen zonder dat dat natuurlijk de bedoeling is.

Waar je misschien nog niet aan gedacht had is dat postvangers kunnen helpen tegen inbraak. Hengelen is namelijk nog steeds een eenvoudig en veelvoorkomende inbraakmethode. Bij deze inbraaktruc proberen inbrekers met een stuk ijzerdraad de deurklink te bereiken via de brievenbus. Op het moment dat je deur niet op slot is kunnen inbrekers dus je deur op deze manier openen. Bepaalde postvangers kunnen deze vorm van inbraak voorkomen, omdat zij de brievenbus aan de binnenzijde volledig afsluiten.

Een andere vorm van binnendringers die je huis niet meer kunnen binnenkomen dankzij de postvangers, is tocht. De postvanger zal koude lucht van buiten tegenhouden en daarmee zul je dus met een postvanger besparen op je energierekening. Dat tikt lekker snel aan met de huidige gasprijzen!

Een iets onschuldigere reden waarom ook jij misschien een postvanger nodig hebt is omdat je dan niet meer hoeft te bukken om je post op te rapen van de vloer. Dit bijkomend voordeel is voornamelijk voor ouderen en andere hulpbehoevenden erg fijn.

Wat zijn de beste postvangers?

De beste postvanger hangt af van jouw situatie en doel. In principe zijn er twee soorten te verkrijgen die ieder verschillende effecten hebben. Wij verdelen de postvangers op in postvangzakken en postvangkooien.

De beste postvangzakken

Postvangzakken hebben vaak de volgende voordelen:

 • Montage zonder boren en goedkoop
 • Houden kou tegen
 • Beschermen tegen inbraak (hengelen)
 • Verminderen stress bij (kleine) honden en katten

Daarnaast hebben postvangzakken ook enkele nadelen:

 • Brievenbuspakketjes passen niet altijd
 • Grote honden kunnen nog bij de post
 • Minder draagkracht dan postvangkooien

De beste postvangkooien

De postvangkooien zijn zoals de naam doet vermoeden kooien die je achter je brievenbus monteert. De voordelen zijn:

 • Gaat lang mee door sterke materialen
 • Grotere draagkracht dan postvangzakken
 • Beschermt je post tegen grote honden
 • Beschermt tegen inbraak (hengelen)

De nadelen van postvangkooien zijn:

 • Houden geen kou tegen
 • Montage met schroeven dus je zult moeten boren in je voordeur

Luxe postopvangers voor in een stijlvol interieur

Zelf een postvanger maken

Niks is leuker dan een tof weekend project en een goed verhaal achteraf die kwijt kunt bij elk hoekje van je huis. Waarom zou je dus niet gewoon zelf je postvanger maken? Vtwonen heeft een uitgebreide DIY geschreven over hoe je een ouderwetse postvanger kan maken. Je kunt er natuurlijk eenvoudig een persoonlijke twist aan geven, maar het idee is het zelfde.

Voor wie zijn postvangers?

Postvangers gebruik je wanneer je een eigen voordeur hebt met een brievenbus. Aan de binnenzijde van de voordeur monteer je de postvanger. Postvangers zijn uitermate geschikt voor mensen:

 • Die energie willen besparen. Wist je dat bepaalde postvangers tocht tegenhouden? Hierdoor zul je minder hoeven te stoken om je huis op temperatuur te houden. Snel terugverdiend dus!
 • Op leeftijd. Met een postvanger hoef je niet meer te bukken om je post op te raken. Erg geschikt voor mensen op leeftijd of met een andere lichamelijke beperking.
 • Met enthousiaste honden. Met een postvanger bescherm jij je post voor je hond die de postbode al aan de begin van de straat kan ruiken.
 • Die hun huis willen beveiligen. Wist je dat de meeste soorten postvangers je huis kunnen beschermen tegen de inbraaktruc hengelen? Door je postvanger kan de inbreker niet meer je deur openen met een stuk ijzerdraad.

Geef een reactie