Je bekijkt nu Kan een kinderwagen in de schuur?

Kan een kinderwagen in de schuur?

Een kinderwagen: wanneer je een klein hummeltje hebt dat nog niet zelf loopt, kun je niet zonder. De wagen ontbreekt dan ook aan geen enkel huishouden met kleine kinderen. Dat neemt niet weg dat hij tegelijkertijd een behoorlijke sta-in-de-weg kan zijn. Hij past net niet lekker in de gang, is ontsierend in de woonkamer en naar boven tillen is eigenlijk ook vrijwel nooit een optie. Welke plek er dan overblijft? De schuur. Maar is een kinderwagen in de schuur wel zo een verstandig idee?

Het klimaat in je schuur gedurende de wintermaanden

In de zomermaanden is het nog prima te doen om een kinderwagen in de schuur te stallen. De temperaturen liggen immers hoger en de luchtvochtigheid juist wat lager. Wanneer de herfst zijn intrede doet, wordt het echter een ander verhaal. In de koudere maanden van het jaar krijg je al gauw last van vocht. Tal van jonge ouders hebben dan ook al moeten ondervinden dat het weer in de stof van de kinderwagen is getrokken.

Vochtplekken laten zich moeilijk schoonmaken en als het toch lukt om ze te verwijderen, blijven veel ouders het geen prettig idee vinden. Ernstige weerplekken kunnen zelfs implicaties hebben voor de veiligheid van de kinderwagen. Zowel houten als stenen schuren hebben te maken met vochtproblemen. Behalve schimmel leidt dit ook niet zelden tot insecten en ongedierte.

Vochtgevoelige spullen berg je liever niet in de schuur op

Eigenlijk is het het beste om vochtgevoelige spullen niet in de schuur op te bergen. Onder die categorie valt dus ook de kinderwagen. Vergelijk het maar eens met de buitenkussens van je tuinmeubilair. Ook die kun je in de zomermaanden prima in de schuur bewaren, maar in de winter berg je ze liever op een andere plek, zoals de zolder op. Heb je echter geen andere optie? Bijvoorbeeld omdat je geen vuile wielen in je huis wilt of gewoonweg geen ruimte hebt? Dan moet je vaak wel de kinderwagen in de schuur zetten. Wat doe je in dat geval?

Wanneer de schuur de enige optie is: voorzorgsmaatregelen

Ben je op je schuur aangewezen? Dan kun je enkele dingen doen om de staat van je kinderwagen te beschermen. Zo kun je de wagen ten eerste in een speciaal daarvoor bestemde opberghoes bewaren. Deze zijn meestal van stevig nylon vervaardigd. Enkele andere opties zetten we hieronder op een rijtje.

Het verbeteren van de luchtcirculatie in je schuur

Niet alleen de weersomstandigheden, ook de beperkte luchtcirculatie draagt bij aan de vochtigheid van een schuur. Wanneer je je schuur niet vaak opent of als deze niet over ramen of ventilatie beschikt, neemt de luchtvochtigheid verder toe. De luchtcirculatie kun je op verschillende manieren verbeteren. Bijvoorbeeld door regelmatig het raam -indien aanwezig- op een kiertje te zitten. Natuurlijk kun je ook de deur openen. Een andere optie is het (laten) installeren van een ventilatierooster.

Het gebruik van vochtvreters

Vochtvreters kunnen je ook helpen bij het bestrijden van de luchtvochtigheid in je schuur. Deze bestaan in verschillende vormen. De meest eenvoudige varianten zijn de vochtvreterbakjes. De kristallen in het bakje zuigen het vocht uit de omgeving. Een duurdere investering is de elektrische vochtvreter. Daarvoor heb je wel een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig.

Het gebruik van houtskool

Een wat minder bekende maatregel is het inzetten van houtskool. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het vullen van een eenvoudige emmer met een zak houtskool. Je zet deze emmer enkele dagen in je schuur om het vochtoverschot tegen te gaan. Houtskool is overigens dubbel effectief: behalve tegen overtollig vocht werkt het ook goed tegen nare geurtjes.

Waterplassen bestrijden

Zeker wanneer de afwatering in je tuin niet optimaal is, kan het na een flinke regenbui voorkomen dat er plasjes regenwater ontstaan. Wanneer deze tegen je schuur aan liggen, is het zaak om dat water zo snel mogelijk te doen verdwijnen. Doe je dit niet, dan zullen de stenen of het hout dit water gaan absorberen, wat direct leidt tot een hogere luchtvochtigheid in je schuur. Een eenvoudige en effectieve oplossing om ophoping van regenwater in de toekomst te voorkomen is het aanleggen van een drainage.

De oorzaak van het vochtprobleem aanpakken

Alhoewel alle bovenstaande maatregelen effectief zijn in het afrekenen met een hoog vochtgehalte in je schuur, zijn dit grotendeels maatregelen waarmee je niet de oorzaak aanpakt. Dat betekent dat een te hoge luchtvochtigheid in je schuur een terugkerend probleem zal blijven. Je kinderwagen in de schuur plaatsen is dan niet handig. Het aanleggen van drainage voor het regenwater en het plaatsen van een ventilatierooster zijn de enige opties met een lange termijneffect. De meest effectieve, maar ook ingrijpendste methode om je kinderwagen, maar ook andere kwetsbare voorwerpen met een gerust hart in je schuur te bewaren, is door isolatie toe te passen.

De isolatie van je schuur

Wil je maximale stappen ondernemen? Dan kies je ervoor om je schuur te isoleren. Daarbij bestaat de mogelijkheid tot het isoleren van de muren, het dak en de vloer. Doorgaans kiest men het eerst voor de muren, omdat deze het grootste oppervlak van de muur betreffen en daarmee ook de meeste impact zullen hebben. Het isoleren van de muren kan zowel van binnenuit als aan de buitenzijde. Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kun je deze klus wellicht zelf uitvoeren. Is dat niet het geval, dan schakel je hiervoor het beste een professional in. Het fijne aan isoleren is dat dan makkelijk een vriezer in de schuur kwijt kunt.

Geef een reactie