Je bekijkt nu Hoe isoleer je een schuur?

Hoe isoleer je een schuur?

Zeker wanneer je je schuur als werkruimte gebruikt of er om andere reden vaak in verblijft, mag je aan isolatie niet voorbijgaan. Een correct geïsoleerde schuur blijft droog en vrij van tocht en heeft een aangenamere temperatuur. De keuze voor materiaalgebruik is afhankelijk van de manier waarop je je schuur wilt gebruiken. Je zorgt ermee voor thermische, maar ook voor akoestische isolatie.

Voordelen van het isoleren van een schuur

Het isoleren van een schuur kan een groot verschil maken in het gebruik van de ruimte. Ten eerste wordt de schuur tocht- en vochtvrij door isolatie. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit en vermindert het risico op schimmel en vochtproblemen. Hierdoor is de schuur niet alleen geschikt voor opslag, maar ook voor het opbergen van waardevolle spullen zoals een kinderwagen, zonder dat deze beschadigd raakt door vocht.

Een ander voordeel van het isoleren van de schuur is dat het beter bestand is tegen koude temperaturen. Dit maakt het mogelijk om de schuur het hele jaar door te gebruiken. Zelfs tijdens de koudste maanden kan de schuur worden gebruikt om bijvoorbeeld een vriezer te plaatsen. Dit kan handig zijn als er extra opslagruimte nodig is voor bevroren voedsel.

Welke delen van de schuur kun je isoleren?

Alvorens je tot isolatie overgaat, moet je stilstaan bij het type schuur dat je onder handen wilt nemen. In de meeste gevallen is deze van steen vervaardigd, soms van hout.

Een tweede stap is het bepalen welk deel van de schuur je wilt isoleren. Je hebt daarbij de keuze uit de muren, de vloer en het dak. Doorgaans isoleert men niet de hele schuur, maar slechts een gedeelte daarvan.

Ten derde is het de vraag of je van binnenuit of aan de buitenzijde wilt isoleren. Die laatste is duurder en ingewikkelder, maar levert de beste resultaten op. Omdat de meeste mensen beperkte tijd doorbrengen in hun schuur, kiest men in de meeste gevallen voor isolatie van binnenuit.

Isolatie van de muren van de schuur

Bij de muur van de woning is er sprake van een spouwmuur: een muur die uit twee delen bestaat, waartussen zich een open ruimte bevindt. Die ruimte noemen we de spouw. Het doel van de spouw is isoleren en het voorkomen dat vocht van buiten naar binnen dringt. Omdat schuren in de meeste gevallen geen spouwmuren hebben, valt spouwmuurisolatie als mogelijkheid af. Er blijven dan twee mogelijkheden over: het isoleren van de buitenmuren en het isoleren van de binnenmuren. Zoals hierboven al genoemd, besluit men meestal tot isolatie van de binnenmuur. Bij een houten schuur is dit per definitie het geval. 

De binnenmuren van een schuur isoleren

Het isoleren van de binnenmuren van je schuur is altijd raadzaam voor een goede isolatie van de schuur. De muren betreffen namelijk het grootste oppervlak van de schuur. Zo pak je ook direct het uiterlijk van de binnenzijde aan. In de meeste gevallen wordt er gebruikgemaakt van een raamwerk waartussen het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Daaroverheen worden multiplex platen of gipsplaten aangebracht. Deze vormen feitelijk de nieuwe binnenmuur. Inherent hieraan is wel het gegeven dat je schuur hierdoor iets kleiner wordt; je werkt immers naar binnen toe. 

Soorten isolatiemateriaal

Wat isolatiemateriaal betreft, bestaan verschillende keuzes. Het vaakst kiest men bij de isolatie van een stenen schuur voor glaswol, steenwol, PIR of isolatieplaten. Glas- en steenwol zijn daarbij de goedkoopste opties. Aan PIR-platen en isolatieplaten hangen hogere prijskaartjes. De platen betreffen een dunnere vorm van isolatie, waardoor er aan de binnenzijde van je schuur minder ruimte verloren gaat. Het isolerend vermogen van de verschillende soorten is vergelijkbaar. Opgemerkt moet worden dat glas- en steenwol behalve aan thermische isolatie ook aan akoestische isolatie weten bij te dragen.

De buitenmuren van een schuur isoleren

Wanneer je ervoor kiest om de buitenmuren van een schuur te isoleren, kies je er feitelijk voor om een nieuwe muur tegen de bestaande muur te plaatsen. Een eerste stap is dan het plaatsen van geïmpregneerde houten latten tegen de bestaande buitenmuur. Tegen die latten plaats je vochtregulerende folie, waarna je balken als staanders en liggers plaatst. Daartussen komt weer isolatiemateriaal en dampremmende folie. De laatste stap is het afwerken met gipsplaten. 

Een bouwvergunning is noodzakelijk

Waar het isoleren van de schuurmuren van binnenuit een klus is die je als handige doe-het-zelver wellicht zelfstandig kunt uitvoeren (mits je over de juiste gereedschappen beschikt), kun je het isoleren van de buitenmuren het beste uit handen geven aan een professional. Buitenisolatie is namelijk een stuk complexer. Overigens is dit ook een ingreep waarvoor een bouwvergunning vereist wordt. Wel levert het dubbel resultaat op: goede isolatie én een verbeterde uitstraling van je schuur. 

Isolatie van de vloer van een schuur

Het isoleren van de vloeren van je schuur is vooral raadzaam wanneer je voornemens bent de ruimte vaker te gaan gebruiken. Deze vorm van isolatie draagt immers in sterke mate bij aan een prettiger klimaat. Een tweede reden om voor vloerisolatie te kiezen is het willen beschermen van (waardevolle) spullen die je in je schuur opslaat: voertuigen, tuinmeubilair, kinderwagens, maar ook elektrische apparaten zoals een vriezer. Vocht en kou krijgen zo aanzienlijk minder kans om vanuit de vloer omhoog te trekken en de materialen aan te tasten.

EPS of PIR

Vloerisolatie kan zowel bovenlangs als onderlangs plaatsvinden. Isolatie aan de bovenzijde kost meer werk, tenzij je ervoor kiest om een isolatielaag op de bestaande vloer aan te brengen en daaroverheen een nieuwe vloerafwerking te plaatsen. Ook bij vloerisolatie heb je de keuze uit verschillende vormen van isolatie. Je hebt de keuze uit platen van EPS of PIR. Die laatste is erg lichtgewicht en gebruiksvriendelijk, maar kost wel iets meer. Bovendien heeft het productieproces een grotere impact op het milieu. EPS isolatieplaten zijn goedkoper, maar ook dikker.

Isoleren van het dak van een schuur

Voor dakisolatie van een schuur geldt hetzelfde als voor vloerisolatie: je besluit hiertoe voornamelijk wanneer je van plan bent de ruimte vaker te gaan gebruiken. Dakisolatie kan van binnenuit of buitenaf plaatsvinden. In dat laatste geval is het ook noodzakelijk om de dakbedekking te vernieuwen. Om die reden gaat men daar dan ook meestal pas op over wanneer het hele dak aan vernieuwing toe is. Er bestaat een verschil tussen het isoleren van een plat en een hellend dak. Bij platte daken, waarvan bij stenen schuren doorgaans sprake is, is isoleren langs de buitenzijde meestal de beste optie. 

Of je dakisolatie zelf wilt uitvoeren of wilt laten doen, is afhankelijk van je ervaring als klusser én van het type dak waarover je schuur beschikt. Voor niet-professionals is het een stuk gemakkelijker om een plat dak te isoleren. 

De ventilatie van je schuur

Tot slot de ventilatie van je schuur, die op zijn beurt eveneens belangrijk is om schimmels en vocht te weren. Ventilatie plaats je aan weerszijden van de muur. Voor schuurventilatie in de vorm van een ventilatierooster kun je zelf zorg dragen. Heb je hier geen tijd voor of kennis van? Dan kun je daarvoor een professional inschakelen. 

Wat kost de isolatie van een schuur?

Wat de isolatie van een schuur uiteindelijk kost, is afhankelijk van diverse factoren. Welke onderdelen wil je (laten) isoleren en op welke manier? Ook speelt natuurlijk het totaaloppervlak een rol in het totale prijskaartje. Tot slot bespaar je geld door de klus zelf uit te voeren in plaats van uit te besteden. Wees er in dat geval wel zeker van dat je over de juiste middelen en een goed stappenplan beschikt, om zo onnodige kostenposten in de toekomst te voorkomen.

Geef een reactie