Je bekijkt nu Parket op vloerverwarming, waar moet je op letten?

Parket op vloerverwarming, waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar de perfecte vloerbedekking voor jouw vloerverwarmingssysteem? Overweeg dan parket! Parket is een duurzame, warme en mooie optie die perfect werkt met vloerverwarming. Maar voordat je begint met het leggen van de vloer, zijn er enkele belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van parket voor vloerverwarming.

Wat is parket en waarom is het een goede keuze voor vloerverwarming?

Heb je vloerverwarming in huis of ben je van plan zelf vloerverwarming te installeren dan kun je dit gebruiken in combinatie met een parket vloer. Parket is een vloer soort met een toplaag van echt massief hout. Het parket bestaat uit individuele planken van ongeveer 1,5 tot 2,5 centimeter dik. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, warmte en klassieke uitstraling, waardoor het een populaire keuze is voor veel huizen.

Maar waarom is parket zo’n goede keuze voor vloerverwarming? Ten eerste is het een uitstekende geleider van warmte, wat betekent dat het de warmte van je vloerverwarmingssysteem efficiënter naar je kamer zal overbrengen. Bovendien is parket van nature isolerend, waardoor het je huis gezellig en warm houdt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van parket voor vloerverwarming?

Nu we weten waarom parket zo’n goede keuze is voor vloerverwarming, kunnen we gaan kijken naar de belangrijkste aandachtspunten bij het selecteren van parket voor jouw vloerverwarmingssysteem.

Soort parket

Er zijn verschillende soorten parket die geschikt zijn voor vloerverwarming, waaronder lamelparket (meerlaags parket) en massief houten parket. Elk type heeft zijn eigen unieke voordelen en nadelen.

Lamelparket: Lamelparket is een parketsoort die wordt bereikt door het verlijmen van meerdere lagen hout met daarboven een toplaag van massief hout. Dit soort parket is uiterst stevig en is minder gevoellig voor schomelingen in de luchtvochtigheid dan massief parket.

Massief parket: Dit zijn planken van massief hout en zijn in de regel meer gevoelig voor krimpen en uitzetten. Daarnaast is het leggen van dit type vloer arbeidsintensiever, waarbij het verlijmd en genageld dient te worden op een onderparket. Wil je toch massief hout, dan kun je kiezen voor een houtsoort zoals eiken die minder krimpt dan bijvoorbeeld beuken.

Meerlaags parket

Dikte en kwaliteit

Dikker parket is over het algemeen langer mee, maar is minder goed in het geleiden van warmte. Het kan met dikker parket dus langer duren voordat je warme voetjes krijgt in de winter. Erg is het niet, want parket is van nature goed in het vasthouden van warmte. In de regel geldt dat je in combinatie met vloerverwarming parket neemt met maximale dikte van 18 mm.

Legwijze: zwevend of verlijmd leggen?

Zwevend of verlijmd leggen? Er zijn doorgaans twee manieren waarop een parketvloer gelegd kan worden, zwevend of verlijmd. In het geval van parket in combinatie met vloerverwarming is het verstandig om te verlijmen. Zwevend leggen kan in principe wel, maar door de luchtlagen onder de vloer zal het eerder isoleren dan geleiden.

Verlijmd lamelparket met vloerverwarming

Voorbereiding en installatie van parket op vloerverwarming

Zorg voor een egale ondervloer

Zodra je jouw parket hebt geselecteerd, is het tijd om je ruimte voor te bereiden op het leggen ervan. Nadat je vloerverwarming gelegd is, is het belangrijk dat de freesnaden gevuld zijn en dat de vloer waterpas is. Het is dus verstandig om de ondervloer te egaliseren.

Houd rekening met eventuele opstookprotocollen

Om een houten vloer op een cementdekvloer te leggen, is het belangrijk om te wachten tot de cementdekvloer minstens 28 dagen oud is (of minstens 14 dagen voor een anhydrietvloer). Na deze periode is het raadzaam om de vloerverwarming zo snel mogelijk aan te zetten om de vloer te laten drogen voordat de houten vloer wordt gelegd.

Dit proces wordt beschreven in het zogenaamde opstookprotocol. Het is belangrijk met je vloeren fabrikant te overleggen hoe dit protocol uitgevoerd dient te worden.

Laat het parket acclimatiseren

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je parket acclimatiseert aan de omstandigheden van je huis voordat je het gaat leggen. Dit betekent dat je het parket enkele dagen tot een week in de ruimte moet laten liggen om te acclimatiseren aan de luchtvochtigheid en temperatuur.

Onderhoud en verzorging van parket op vloerverwarming

Nu je jouw parket op je vloerverwarmingssysteem hebt geïnstalleerd, is het belangrijk om het goed te onderhouden en te verzorgen. Hier zijn enkele tips om je parket in topconditie te houden:

  • Vermijd grote temperatuurschommelingen in je huis, omdat dit kan leiden tot krimpen en uitzetten van je parket.
  • Gebruik een vochtig doekje om je parket regelmatig schoon te maken en vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Gebruik een luchtbevochtiger in droge maanden om te voorkomen dat je parket uitdroogt en barst.

Conclusie

Parket is een geweldige keuze voor vloerverwarming, maar het is belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen en de juiste stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je parket goed functioneert op je vloerverwarmingssysteem. Houd rekening met de soort parket, dikte en kwaliteit, legpatroon en afwerking bij het selecteren van je parket en zorg ervoor dat je een ervaren parketlegger inhuurt voor de installatie. Door je parket goed te onderhouden en te verzorgen, kun je er jarenlang van genieten en je huis gezellig en warm houden.

Geef een reactie