Je bekijkt nu Vloerverwarming zelf installeren, kan dat?

Vloerverwarming zelf installeren, kan dat?

Wil jij ook graag warme voetjes, maar geen zin om een professional in te huren voor de installatie van je vloerverwarming? Is het in de praktijk überhaupt mogelijk om vloerverwarming zelf te installeren? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en geven we handige tips voor een succesvolle installatie van vloerverwarming. Lees snel verder of jij zelf aan de slag kunt!

Hoe zijn vloeren opgebouwd in Nederland?

De meeste vloeren in Nederland bestaan uit verschillende lagen. De constructievloer vormt de basis, daarop komt de dekvloer met leidingen, gevolgd door een egalisatielaag en ten slotte de afwerkvloer zoals parket, tegels of PVC.

De constructievloer is de dragende vloer van het gebouw en wordt meestal gemaakt van beton of hout. Op deze vloer wordt de dekvloer geplaatst. Dit is een dunne laag van meestal 3 tot 7 cm die dient als egalisatielaag en waarin leidingen voor vloerverwarming of elektrische installaties worden verwerkt. De dekvloer kan op verschillende manieren worden aangelegd, zoals op zandcement of anhydriet, afhankelijk van de situatie.

Na het aanleggen van de dekvloer wordt er vaak nog een egalisatielaag aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat de vloer helemaal vlak en glad wordt. Dit is vooral belangrijk als er een afwerkvloer wordt geplaatst die vlak moet liggen. De egalisatielaag kan bijvoorbeeld bestaan uit egaline of een zelfnivellerende laag.

Ten slotte wordt de afwerkvloer geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld parket, tegels of PVC zijn. De keuze voor een afwerkvloer hangt af van de persoonlijke smaak en de functie van de ruimte. Een parketvloer op vloerverwarming geeft bijvoorbeeld een warme uitstraling aan een kamer, terwijl tegels praktischer zijn in de badkamer of keuken.

Stap 1: Kies de geschikte soort installatie voor de vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten installaties voor vloerverwarming, zoals dekvloer, droogbouw en dunbed systemen. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen en de keuze hangt af van verschillende factoren, zoals het type afwerkvloer dat je wilt gebruiken. Zo is een dekvloer bijvoorbeeld geschikt voor tegels en een dunbed systeem voor laminaat en parket. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het kiezen van het systeem.

Dekvloer systemen

Bij deze methode komen de vloerverwarmingsbuizen in de nog aan te brengen dekvloer. Bij deze methode moet je rekening houden met een installatie hoogte van minstens 5 tot 10 centimeter. Verder wordt er onderscheid gemaakt in tussen de volgende twee typen dekvloeren:

  • Hechtende dekvloer: De nieuwe dekvloer wordt direct op de constructievloer aangebracht.
  • Zwevende dekvloer: De nieuwe dekvloer wordt aangebracht op een isolatie- of folielaag op de constructievloer.

De meest voorkomende dekvloeren zijn van zandcement of anhydriet. De anhydrietvloer is beter ter geleiding van warmte en zal ook beter bestendig zijn tegen scheuren dan zandcement dekvloeren, maar dit zie je ook terug in de kosten.

Droogbouw systemen

Deze methode is uiterst geschikt voor ruimtes met een geringe installatiehoogte of voor minder stevige constructievloeren zoals hout. Bij droogbouw systemen heb je te maken met platen met gleuven erin. De buizen van de vloerverwarming kun je eenvoudig plaatsen in de gleuven van de platen zodat die vast komen te zitten.

De droogbouw systemen hoeven in principe niet afgewerkt te worden met egaline. Zwevend laminaat of parket is hier vaak direct overheen te leggen.

Infrees / dunbed systemen

Mocht er al een dekvloer (of fermacell) aanwezig zijn en is er weinig installatieruimte aanwezig, dan kies je normaal gesproken voor het infrezen van de vloerverwarmingsbuizen. Als er geen geschikte dekvloer is, maar je wel te maken hebt met weinig hoogte dan kun je uitwijken naar dunbed systemen, Deze dienen nog afgewerkt te worden met een dekvloer van bijvoorbeeld anhydriet.

Welke installatie is voor jou geschikt?

De grootste beinvloeder om te kiezen voor verschillende manieren om vloerverwarming aan te brengen wordt dus al bepaald door de ruimte waarmee je te maken hebt. Denk hierbij aan de installatie hoogte, afwerking constructievloer en welke vloerbedekking je wilt gaan installeren.

Infrezen van een bestaande dekvloer raden we voor de gewone doe-het-zelver niet aan. De beste alternatieven zijn:

Dekvloer systemen

5 tot 10 cm installatie hoogte
Nieuwe dekvloer benodigd
Houd rekening met droogtijd van de dekvloer
Afhankelijk van afwerkvloer kan egaliseren nodig zijn
Geschikt voor elk type afwerkvloer ook verlijmd PVC en gietvloeren.

Droogbouw systemen

Minimaal 2,5 cm installatie hoogte
Geschikt voor minder sterke constructievloeren (hout)
Afwerkvloer kan vaak direct op de buizen worden geplaatst zonder egaliseren
Geschikt voor het direct leggen van zwevend parket of laminaat.

Dunbed systemen

1,5 tot 2 cm installatiehoogte
Egaliseren benodigd
Geschikt voor elk type afwerkvloer ook verlijmd PVC en gietvloeren.

Stap 2: Maak een legplan

Een goed legplan is essentieel bij het leggen van vloerverwarming omdat het de efficiëntie en prestaties van het systeem beïnvloedt. Het zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte en minimaliseert koude plekken, wat resulteert in een comfortabele en energiezuinige verwarming. Bij onze partners van vloerverwarmingsstore kun je terecht voor een gratis professioneel legplan.

Stap 3: Zorg voor het juiste materiaal en gereedschap

Afhankelijk van de gekozen installatie heb je tenminste de volgende gereedschappen nodig voor het installeren van je nieuwe vloerverwaming:

  • Bochtondersteuning
  • Buizensnijder en calibrator
  • Buigveren
  • Snelstropapparaat en Tacker-nietapparaat
  • Buizenhaspel

Naast gereedschap is het belangrijk te investeren in deugdelijk materiaal. Je hebt tenminste het volgende nodig:

  • Materiaal voor het gekozen systeem. Denk aan krimpnetten of noppenplaten.
  • Vloerverwarming verdelers
  • Vloerverwarming buizen
  • Pompregeling en by-pass
  • Circulatiepompen
  • RTL-ventielen

Stap 4: Laat je goed informeren voordat je begint

Vloerverwarming installeren vergt de nodige kennis en ervaring. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren voordat je begint. Lees bijvoorbeeld informatie op internet, raadpleeg de handleiding van het systeem en vraag advies aan experts. Zo voorkom je problemen en kun je optimaal genieten van je zelf geïnstalleerde vloerverwarming.

Conclusie

Vloerverwarming zelf installeren kan zeker, maar het vergt wel de nodige kennis en ervaring. Door de juiste stappen te volgen en je goed te laten informeren kun je echter een hoop geld besparen en optimaal genieten van het comfort en de energiezuinigheid van vloerverwarming.

Geef een reactie