Je bekijkt nu Oorzaak trillende wasmachine en mogelijke oplossingen

Oorzaak trillende wasmachine en mogelijke oplossingen

Is je wasmachine aan het trillen oftewel ‘lopen’ tijdens een wasbeurt en vraag je je af waarom en wat je er tegen kunt doen? Lees dan snel verder over de mogelijke oorzaken van een trillende wasmachine.

Waarom je wasmachine trilt

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een wasmachine trilt tijdens het wassen. Hieronder staan enkele mogelijke oorzaken van trillingen in een wasmachine:

  1. Onbalans in de trommel: als er te veel kleding in de trommel zit of als de kleding niet goed verdeeld is, kan dit leiden tot onbalans in de trommel. Dit kan resulteren in trillingen en lawaai tijdens het wassen.
  2. Slechte verdeling van de lading: als de kleding niet goed verdeeld is over de trommel, kan dit ook leiden tot trillingen. Dit gebeurt vaak als de kleding te strak in de trommel is gestopt of als er te veel kleding aan één kant van de trommel zit.
  3. Losse of verstopte afvoerpijp: als de afvoerpijp loszit of verstopt is, kan dit leiden tot trillingen tijdens het afpompen van het water. Dit kan het gevolg zijn van het wassen van grote of zware kledingstukken die de afvoerpijp kunnen verstoppen.
  4. Losse of defecte onderdelen: als er onderdelen van de wasmachine loszitten of defect zijn, kan dit ook leiden tot trillingen. Dit kan het gevolg zijn van slijtage of onjuist gebruik van de wasmachine.
  5. Onjuiste installatie: als de wasmachine niet op de juiste manier is geïnstalleerd, kan dit ook leiden tot trillingen.

Wat kan je doen aan een trillende wasmachine?

Als je wasmachine trilt tijdens het wassen, kun je de volgende stappen volgen om het probleem op te lossen:

  1. Controleer of de wasmachine goed is geïnstalleerd. Zorg ervoor dat de wasmachine stabiel op de grond staat en dat de afvoerpijp goed is aangesloten.
  2. Controleer of de lading goed is verdeeld in de trommel. Zorg ervoor dat de kleding niet te strak in de trommel is gestopt en dat er geen zware kledingstukken aan één kant van de trommel zitten.
  3. Controleer of de afvoerpijp niet verstopt is. Als de afvoerpijp verstopt is, kun je proberen hem te ontstoppen met behulp van een staaf of een flexibele haak.
  4. Controleer of er onderdelen loszitten of defect zijn. Als er onderdelen loszitten, kun je deze vastzetten met behulp van een schroevendraaier of andere geschikte gereedschappen. Als er onderdelen defect zijn, kun je contact opnemen met de fabrikant of een reparatiedienst voor hulp.
  5. Als niets van bovenstaande helpt, kun je proberen de wasmachine te verplaatsen naar een andere plek in de kamer. Als de trillingen verminderen of verdwijnen, kan het probleem veroorzaakt zijn door trillingen van de vloer of en instabiele vloer. Als de trillingen nog steeds aanwezig zijn, kan er een ernstiger probleem aan de hand zijn en is het aan te raden om contact op te nemen met een reparatiedienst.

Trilmatjes tegen trillende wasmachines

Een trilmat is een speciale mat die je onder de trillende wasmachine kunt leggen om trillingen te verminderen. Deze matjes zijn gemaakt van een materiaal dat trillingen absorbeert en ze worden geplaatst tussen de wasmachine en de vloer om trillingen te isoleren. Door een trilmat onder de wasmachine te leggen, kun je het lawaai en de bewegingen van de wasmachine verminderen, wat het wassen gemakkelijker en comfortabeler maakt.

Er zijn verschillende soorten trilmatten op de markt, die verschillen in grootte, materiaal en prijs. Het is aan te raden om trilmatten te kiezen die geschikt zijn voor de grootte van de wasmachine en de eigenschappen van de vloer. Normaliter zijn deze matten van rubber en hebben een formaat van 60×60 cm.

Rubberen voetjes als trildempers voor trillende wasmachines

Rubberen voetjes, ook wel trildempers genoemd, zijn kleine rubberen onderdelen die aan de onderkant van een wasmachine bevestigd zijn. Ze dienen als dempers om trillingen te verminderen tijdens het wassen en centrifugeren van de wasmachine. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de wasmachine stabieler staat en minder lawaai maakt. Het is belangrijk om de rubberen voetjes regelmatig te controleren en te vervangen als ze versleten zijn om te voorkomen dat de wasmachine omvalt of te veel trillingen veroorzaakt.

Verkrijgbaar bij

amazon.nl
bol.com

Geef een reactie