Je bekijkt nu Accentueer je huis met zwarte muurplinten

Accentueer je huis met zwarte muurplinten

Zwarte plinten zijn een ware hype op het gebied van interieur. Ze voegen een stijlvolle en eigentijdse uitstraling toe aan elke kamer en zijn een geweldige manier om een statement te maken. Zwarte plinten accentueren een huis, letterlijk en figuurlijk. Al je muren en vloeren komen ermee tot leven. In dit artikel bespreken we de voordelen van zwarte plinten en hoe ze het best kunnen worden gecombineerd met andere kleuren en materialen. Of je nu een modern of klassiek interieur hebt, zwarte plinten kunnen een prachtige toevoeging zijn aan elke ruimte.

Dé trend van zwarte plinten

Zwarte muurplinten hebben een aantal kenmerken die ze tot een aantrekkelijke keuze maken voor elk huis. Zo zorgen ze voor een chique en stijlvolle uitstraling die je huis een eigentijdse en moderne sfeer geeft. Daarnaast kunnen ze helpen bij het creëren van een statement in een kamer. Wat wil je nog meer?

Nou naast de voordelen op het gebied van looks bieden muurplinten natuurlijk een mooie afwerking tussen je vloer en muur. Daarnaast hebben muurplinten een inkeping aan de achterzijde die tevens dient als kabelgoot. Ideaal voor de perfecte afwerking!

Hoe combineer je zwarte muurplinten?

Het mooie van zwarte muurplinten is dat ze gemakkelijk te combineren zijn met andere kleuren en materialen. Ze kunnen bijvoorbeeld goed worden gecombineerd met beige muren en contrasteren mooi met houten vloeren. Maar wees niet bang om kleurrijke accessoires toe te voegen om het geheel wat speelser te maken.

Ook voor de interieurdummy’s onder ons kan het niet mis gaan met zwarte plinten, maar hierbij een overzicht van de mooiste combinaties met zwarte muurplinten.

 • Interieurstijlen: Zwarte muurplinten zijn te combineren met een moderne, klassieke en industriële interieurstijlen.
 • Muurkleuren: Kan haast niet misstaan, maar goede combinaties zijn een beige (modern interieur), groene (industrieel interieur) of juist hele donkere muren (klassiek interieur).
 • Soort vloer: Zwarte muurplinten doen het goed in combinatie met een laminaat of parket vloer. Denk hierbij ook bijvoorbeeld aan een mooie visgraat vloer.
 • Accessoires: Gouden accessoires (modern), houten ornamenten (industrieel) en natuurlijk zwarte schakelaars en stopcontacten en moderne wandlampen.
 • Andere tips: Voor mooie overgangen kun je ook overwegen te kiezen voor zwarte kozijnen of een industriële zwarte stalen deur.

Zwarte muurplinten wel of niet doen?

Plinten worden vaak in witte tinten genomen. Tegenwoordig is men echter ook helemaal weg van de zwarte plint. Deze behoort dan ook steeds vaker tot het assortiment plinten waar men uit kan kiezen bij vloerenzaken en bouwmarkten. Zwarte plinten zijn het nemen waard vanwege de volgende redenen.

 • Stijlvolle uitstraling: Zwarte plinten voegen een chique en eigentijdse uitstraling toe aan elke kamer. Ze zorgen voor een modern en strak gevoel in huis. Ze vormen als het ware een soort lijst om je vloer, waardoor je vloer zal opvallen als een kunstwerk.
 • Gemakkelijk te combineren: Zwarte plinten kunnen goed worden gecombineerd met andere kleuren en materialen in het interieur. Ze passen bijvoorbeeld goed bij witte muren en vloeren en geven een contrast aan houten vloeren.

Net als bij alles, zijn er ook enkele nadelen te bedenken aan het gebruik van zwarte muurplinten. Een van de nadelen is dat ze minder flexibiliteit bieden als het gaat om het veranderen van kleuren in het interieur, omdat ze de kleuren van de kamer bepalen. Ook kunnen ze de kamer optisch kleiner maken. Maar als je van de stijl houdt, is dat het helemaal waard en kunnen ze een prachtige toevoeging zijn aan je interieur. Wij zijn in ieder geval fan.

Waar zijn zwarte muurplinten te koop?

Muurplinten in het zwart zijn momenteel erg hot, waardoor ze tegenwoordig voorgelakt verkrijgbaar zijn. Wij raden aan om zwarte muurplinten online te bestellen bij een speciaalzaak die gebruik maakt van hoogwaardig MDF, zoals MooiePlinten.nl. Hier zijn zwarte plinten voorgelakt in de RAL code 9005 te verkrijgen. Doordat het lak gespoten is krijg je een hoogwaardig en strak resultaat. Een ander voordeel van online bestellen is dat je niet de logge plinten van 2,4 m in de auto hoeft te vervoeren.

DIY: Zelf muurplinten zwart lakken

Ben je enthousiast geworden van zwarte plinten, maar wil je je bestaande plinten niet vervangen? Dan is het ook mogelijk om je bestaande witte plinten zwart te lakken. Dit is mogelijk, maar niet voor iedereen even gemakkelijk. Het is belangrijk om goed te weten hoe je dit moet doen om een goed resultaat te krijgen.

Als je ervoor wil gaan, dan is het belangrijkste een goede kwaliteit verf. Om binnenhuis af te lakken maak je gebruik van lak op waterbasis, oftewel lak op acrylbasis. Wij raden minimaal lak van het merk Flexa of Histor aan. Heb je een groter budget, kies dan een premium merk zoals Sikkens of Sigma.

Om MDF plinten te lakken, volg je de volgende stappen:

 1. Zorg dat de plinten goed schoon en vrij van stof en vuil zijn voordat je begint met lakken. Gebruik hiervoor een vochtige doek of stofzuiger om eventuele stof- en vuilresten te verwijderen.
 2. Vaak zijn MDF plinten voorgegrond. Gegrond of niet, de tweede stap is om de plinten licht op te schuren met een schuurpapier met minimaal korrel 320.
 3. Breng een primer aan op de plinten. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de lak goed hecht en de plinten een egale ondergrond krijgen. Omdat we voor zwarte plinten gaan raden wij een grijze primer aan en niet wit. Laat de primer daarna goed drogen volgens de aanwijzingen op het product.
 4. Breng vervolgens een laag lak aan met een kwast of roller. Zorg dat je de lak gelijkmatig aanbrengt en de plinten goed bedekt. Laat de lak ook hier weer goed drogen volgens de aanwijzingen op het product. Zwarte lak is doorgaans RAL 9005.
 5. Voor een robuuste afwerking kun je na het drogen van de eerste laag nog een tweede laag lak aanbrengen. Laat ook deze laag weer goed drogen voordat je de plinten weer gebruikt. Zorg ook dat je tussen de verflagen weer licht opschuurt met minimaal korrel 320.
 6. Lak heeft minimaal twee weken nodig totdat het uitgehard is. Wees dus gedurende twee weken voorzichtig met stoten en krassen.

Geef een reactie