tijdelijke raambekleding ikea

Wil je verhuizen maar heb je geen centjes meer over voor dure raambekleding? Of wil je je huis opfleuren? Dan is tijdelijke raambekleding de perfecte oplossing. Het is niet alleen goedkoop, maar ook heel eenvoudig te installeren, waardoor ze de ideale optie zijn voor bijvoorbeeld huurders en mensen die recent zijn verhuisd. In dit artikel geven we je tips voor de beste tijdelijke raambekleding die er op de markt zijn. Ook geven we je tips hoe je zelf iets tijdelijks in elkaar kunt knutselen. Lees verder!

Waarom tijdelijke raambekleding?

Tijdelijke raambekleding is een prima oplossing voor mensen die recent verhuisd zijn, huurders, studenten of voor mensen die geld willen besparen. Het is de bedoeling dat de tijdelijke raambekleding die je kiest eenvoudig te monteren en te verwijderen is, waarvoor je bovendien niet hoeft te boren!

Vaak duurt het wachten op op-maat-gemaakte raambekleding een eeuwigheid, waardoor je in de tussentijd moet inleveren op privacy. Met de opties tijdelijke raambekleding die wij hebben uitgeprobeerd heb je binnen minder dan 5 minuten een raambekleding voor het raam hangen en geniet je tijdelijk van voldoende privacy. Maar vergis je niet, tijdelijke raambekleding biedt ook verduistering in de nacht en helpt in de winter met isoleren tegen de kou.

Je kunt er natuurlijk nog altijd voor kiezen om als oudsher een stuk karton tegen het raam te plakken, maar inmiddels zijn er veel betere alternatieven op de markt, die je misschien zo erg zullen bevallen dat ze helemaal geen tijdelijke oplossing hoeven te zijn.

De beste tijdelijke raambekleding

1. Schottis, de plakplisségordijnen van de Ikea

De Ikea Schottis is toch wel echt een verborgen pareltje in het assortiment van Ikea, en onze nummer 1 als het gaat om tijdelijke raambekleding. Ze zijn ten eerste super goedkoop, erg eenvoudig te monteren, maar ook enorm stijlvol in ieder interieur.

tijdelijke plisségordijnen
Tijdelijke plisségordijnen Schottis van Ikea

De Schottis is eigenlijk een stuk opgevouwen stof met een plakrand aan de bovenkant. De plisségordijn van doorschijnend materiaal is al verkrijgbaar voor €3,99 in de kleur wit. Deze is uitermate toepasbaar in bijvoorbeeld een woonkamer. Er is echter ook een verduisterende variant verkrijgbaar in een donkergrijze kleur en voor iets meer geld, namelijk €6,99. Deze verduisterende plakplisségordijnen zijn zeer geschikt voor een slaapkamer, waar je lekker kunt uitslapen en niet gewekt zal worden door de zon. Is het overdag? Dan kun je het gordijn met behulp van de meegeleverde klemmen naar boven verstellen, waardoor je meer licht binnen krijgt en naar buiten kunt kijken.

Ikea Schottis verduisterend
De donkergrijze verduisterende plakplisségordijnen van Ikea

Het monteren van de gordijnen werkt super eenvoudig. Eerst bepaal je de breedte van je raam. Als deze meer dan 90 cm is, kun je er meerdere naast elkaar plakken. Als het raam minder dan 90 cm breed is, dan knip je het gordijn heel eenvoudig smaller tot de gewenste breedte.

De tweede stap is ook heel eenvoudig. Als je de plakplisségordijnen op maat hebt geknipt kan je plakrand verwijderen aan de bovenkant en deze aanbrengen op het raam. Na deze stap ben je eigenlijk al klaar. Kind kan de was doen!

Tip: Soortgelijke tijdelijke raambekleding is ook online te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld op Amazon de compleet zwarte variant. Super stijlvol natuurlijk!

2. Raamfolie als tijdelijke oplossing

Folie op ramen vind je eigenlijk vooral terug bij kleine raampjes naast de voordeur of in badkamers of toiletten. De meest eenvoudige uitvoering hiervan transformeert je raam in een soort melkglas, waardoor je privacy creëert in huis. Ideaal dus als tijdelijke oplossing wanneer je nog geen raambekleding hebt.

Raamfolies heb je in twee soorten, zelfklevend of met een lijmlaag. De goedkopere en eenvoudiger aan te brengen variant is de zelfklevende, ook wel statische raamfolie genoemd. Bovendien laat statische raamfolie minder rotzooi achter als je de folie wilt verwijderen.

Raamfolie heb al vanaf een paar euro per rol. Kies je voor een basic frost effect raamfolie, dan raden we die van de Action aan. Heb je behoefte aan raamfolie die minder licht doorlaat of eentje met een kleurtint, kijk dan bij je lokale bouwmarkt of op Bol.com.

3. Papier of karton

In het begin van het artikel dreven we de spot met een stuk karton op je raam plakken, maar zo gek is het nog niet. Het hoeft natuurlijk niet karton te zijn, maar je kunt ook oude kranten gebruiken of je oude verhuisdozen verknippen en plakken.

Ook deze tip is kinderlijk eenvoudig uit te voeren. Het enige wat je dus nodig hebt zijn oude kranten of karton, (schilders)tape en een schaar. Knip hetgeen je wil gebruiken in de maat van je ramen en plak het rondom met tape. Let wel op dat ducttape het verf van je kozijnen kan aftrekken en plaksel kan achterlaten op je ramen. Daarom raden wij schilderstape aan. Hiermee kun je het op zowel het raam als het kozijn plakken. Het nadeel is wel dat karton minder goed hecht met schilderstape, waardoor karton snel los kan laten. Papier zal wel langer hechten met schilderstape. Een mogelijk nadeel is dat je niet snel kunt spelen met de mate van lichtdoorlating in de ruimte. De raambekleding is namelijk niet te verstellen, zonder dat de tape minder goed gaat hechten. Deze tip is dus enkel bedoeld als zeer korte termijn oplossing.

Conclusie

Wat ons betreft is zonder twijfel de beste tijdelijke raambekleding de Schottis van de Ikea. Deze raambekleding is niet alleen zeer goedkoop, maar ook zeer trendy. Hierdoor kun je het niet alleen tijdelijk, maar zeker ook als permanente raambekleding gebruiken. Het is makkelijk in gebruik en voldoet naar onze mening aan alle eisen voor een tijdelijke raambekleding.

Veelgestelde vragen over de beste tijdelijke raambekleding

Wat is tijdelijke raambekleding?

Tijdelijke raambekleding is een eenvoudige en goedkope manier om je ramen te bedekken tijdens of na een verbouwing, met een klein budget of als je niet wilt boren. Tijdelijke gordijnen horen makkelijk aan te brengen zijn. Zo kun je gebruik maken van raamfolie of de Ikea Schottis met plakstrip gebruiken. Na kort (of langdurig) gebruik is raambekleding makkelijk te verwijderen zonder dat er schade achterblijft.

Waar koop je een plisségordijn zonder boren?

De Ikea Schottis is een plisségordijn die zonder te boren te bevestigen is. Dit gordijn is aan te brengen met een plakstrip op het raam, waarna het ook weer na een tijd eenvoudig te verwijderen is. Je kunt een verduisterende of half verduisterende variant kopen van de Schottis afhankelijk van je smaak, doel en budget.

Wat is de beste tijdelijke raambekleding na een verbouwing?

Na een verbouwing of verhuizing is het het makkelijkst om de plak plisségordijnen van de Ikea te kopen voor wat privacy. Andere alternatieven zijn raamfolies of het plakken van kranten of versneden verhuisdozen.

Terwijl je wacht op de levering van je nieuwe raambekleding kunnen de tijdelijke oplossingen makkelijk zitten. Ook hoef je niets te repareren want tijdelijke raambekleding kun je aanbrengen zonder te boren.

Je houdt misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *