Je bekijkt nu Trend gespot: sierlijsten voor het plafond

Trend gespot: sierlijsten voor het plafond

Sierlijsten zijn de trend die we steeds vaker voorbij zien komen. Niet alleen in oude herenhuizen komen deze voor, maar men plaatst ze tegenwoordig ook zelf in hun nieuwbouwhuizen. Met name op plafonds zijn deze sierlijsten een echte eyecatcher. Deze zogeheten plafondlijsten geven een klassieke uitstraling en staan mooi in een moderne of klassieke woning en alles daar tussenin. Het creëert diepte in je woning en accentueert ruimtes net zoals zwarte muurplinten. Lees verder hoe sierlijsten voor je plafonds jouw woning speciaal kunnen maken.

Soorten plafondlijsten

De opties voor wandlijsten zijn bijna oneindig. Ze zijn er in verschillende materialen, vormen en maten. Maar wat zijn nu de verschillen? En wat is de beste soort die bij jouw interieur past? Wij hebben het even voor je op een rijtje gezet.

Kooflijsten

De eerste soort betreft een kooflijst. Dit betreft een lijst die wordt geplaatst als soort overgang tussen de muur en het plafond, waarmee je beide als het ware verbindt. Een kooflijst dient er echter ook voor om ruimtes met elkaar te verbinden, door in het hele huis dezelfde kooflijsten te laten terugkomen en een eenheid te creëren. Kooflijsten kun je dus beschouwen als een soort basis van het interieur.

De keuze in kooflijsten is groot. Ze bestaan in verschillende formaten en designs. Er is voor ieder interieur wel iets wils. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor hele strakke kooflijsten of bewerkte kooflijsten. Bewerkte kooflijsten zijn goed te combineren in een klassiek interieur, maar kunnen ook heel mooi staan in een modern interieur, om het net wat speelser te maken. De strakke designs staan uiteraard heel mooi in een strak interieur.

Strakke kooflijsten

Weet je niet waar je mee moet beginnen bij het plaatsen van plafond sierlijsten? Dan kun je ervoor kiezen om te starten met het toevoegen van een strakke kooflijst. Dit zal een goede basis vormen voor je interieur en een goede overgang vormen tussen plafond en muur, maar ook tussen verschillende ruimtes. Na plaatsing van de strakke kooflijsten kun je dan verder kijken naar sierlijsten voor het midden van de plafonds (perklijsten) of sierlijsten voor op de muren. Of je laat het natuurlijk hierbij. Qua drukte op de plafonds en muren is het in ieder geval goed op te bouwen. Stop dus vooral wanneer jij het mooi genoeg vind.

Dit soort kooflijsten passen goed in een modern interieur en zijn goed te combineren met bijvoorbeeld een mooi behang, zwarte muurplinten, wandlampen en sierlijsten voor op de muur.

Bewerkte kooflijsten

Wil jij echt een statement maken met je kooflijsten? Ga dan voor bewerkte kooflijsten. Deze zijn doorgaans sierlijker en bedoeld om meer op te vallen. Hiermee creeer je gemakkelijk een klassieke uitstraling in een woning of kantoor. Wil je deze klassieke uitstraling doortrekken in het gehele pand? Laat ook de bewerkte kooflijsten dan terugkomen in meerdere ruimten.

Platte plinten

Een ander alternatief voor de verbinding tussen plafond en muur is een platte plint, ook wel Joodse plint genoemd. Deze plaats je op het plafond en ziet eruit als een plint die je ook tegen de muur zou plaatsen. Je kunt het zien als een soort omlijsting van het plafond. Het voordeel van deze platte plint is dat hij relatief goedkoper is dan de kooflijst en meegeschilderd kan worden met de muur en/of plafonds. Een platte plint komt in ieder interieur mooi tot zijn recht.

De platte plinten werden in jaren ’30 woningen vaak standaard geplaatst op plafonds. Voorheen werd dit vaak door stukadoors gedaan voordat er gestukt werd, maar ze zijn ook te plaatsen op een gestukt plafond. Het is dus een gemakkelijke en goedkope manier om de overgang tussen muur en plafond af te werken. Dus, wil je wat extra diepte creëren in je plafonds voor weinig centjes? Kies dan voor een platte plint.

Perklijsten

Perklijsten zijn sierlijsten, waarmee je vakken kunt creëren op het plafond. Op deze manier kun je een ruimte benadrukken of uitlichten. Kies bijvoorbeeld voor een perkvak boven een eet- of zitgedeelte. Zo’n perkvak kun je naar eigen smaak ontwerpen en invullen. Kies bijvoorbeeld voor dubbele lijsten (strakke of bewerkte perklijsten), het toevoegen van hoeken aan een perkvak en/of een rozet in het midden van een perkvak. Van alles is er wel een simpele of een bewerkte variant verkrijgbaar, waardoor ze toe te passen zijn in bijvoorbeeld een modern strak interieur of een klassiek interieur. Het is op te bouwen tot hoe ver jij wil en kan van heel subtiel tot heel groots. Ook de bewerkte perlijsten zijn verkrijgbaar in hele subtiele varianten, die bijvoorbeeld heel smal zijn. Hierdoor is het niet meteen een heel opvallend, maar geef je het plafond wel een klassieke knipoog.

Indirecte verlichting plafondlijsten

Plafondlijsten bestaan tegenwoordig ook in varianten met een ledstrip. Hiermee wordt indirecte verlichting gecreëerd in een ruimte. Indirecte verlichting houdt in dat er niet als een soort lamp licht wordt geschenen op een voorwerp of een ruimte, maar dat het licht wordt gecreëerd middels weerkaatsing op de ruimte. Zo verlicht de ledstrip bijvoorbeeld het plafond en ontstaat een verlichte ruimte. Deze manier van verlichting zien we tegenwoordig steeds vaker voorkomen en wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld Eric Kuster huizen, de huizen met een hotel chique interieur.

Geef een reactie